Kleine factcheck op De Standaard over jongeren…

Een artikel over generatie Z in De Standaard begint prima met een stuk relativering van generaties, vervolgt daarna met een hele beschrijving (die vooral speculatie is, maar kom), maar dan volgt dit:

Dat maakt van hen geboren multitaskers, maar bezorgt hen ook een erg korte aandachtsboog. Volgens onderzoek kunnen ze zich hoogstens acht seconden toegewijd ­concentreren. Hun hersen­structuur zou er zelfs aan aangepast zijn. Het ­resultaat: een generatie die snel verveeld is en voortdurend zoekt naar nieuwe uit­dagingen.

En dan opeens gaat de bullshit-meter zwaar in het rood:

Maar het blijft daar niet bij, dan volgt:

Om te begrijpen waarom Generatie Z zo in het leven staat, verwijst Ahlers naar de ­Piramide van Maslow (zie afbeelding). ­‘Generatie Z stroomt hoger in de piramide in dan eender welke generatie voor haar. Toen Maslow zijn piramide samenstelde, meende hij dat mensen alleen door heel hard te werken de bovenste twee lagen zouden kunnen bereiken. Maar Generatie Z heeft de onderste drie lagen eenvoudigweg ­cadeau gekregen bij haar geboorte.

Maslow, alhoewel nog zeer populair, is al jaren weerlegd. Op die manier zelfs weerlegd dat de hele uitleg die volgt niet kan kloppen. Een beetje kritische geest is handig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s