Dropouts in Vlaanderen, België, Europa, even verschillende cijfers naast elkaar geplaatst

Het grote nieuws dat uit het zeer uitgebreide OESO-rapport Education at a Glance gehaald wordt, is dat 1 op 6 Belgische jongeren het secundair onderwijs verlaat zonder diploma.

Op Twitter werd er gereageerd dat België niet gelijk is aan Vlaanderen en daar heeft men wel degelijk een punt.  Dirk Van Damme merkte echter terecht op dat je je moet houden aan de data die je hebt, en als die data slaat op België geef je daar informatie over.

Omdat er veel verschillende data de ronde begon te doen, heb ik zelf toch even naar Eurostat gekeken wat de meest recente toestand is volgens hen:

Hier zie je een ander cijfer dan bij de OESO. Hoe kan dit? Deze cijfers gaan over jongeren zonder diploma tussen 18 en 24. De OESO keek echter naar de groep tussen 25 en 34. Een andere leeftijdsgroep met dus een grotere groep jongeren zonder diploma, maar ook een groep die het onderwijs al een tijdje achter zich heeft.

Zijn er regionale verschillen?

Zeker, als je naar deze meest recente kaart van Eurostat kijkt:

Om meer specifieke cijfers te bekijken voor de regio’s ook het Steunpunt WSE gecheckt waar ze een overzicht hebben van “Ongekwalificeerde uitstroom (18-24 jaar) naar geslacht (Gewesten, België, EU; 1999-2014)”, en dan wordt heel veel duidelijk:

uitval

Wat zien we hier: ja, er was een zeer grote uitval in Vlaanderen maar die is stelselmatig afgenomen de voorbije jaren. Samen met de nog steeds hoge cijfers voor Wallonië en Brussel verklaart dit de hoge cijfers van de OESO, maar zeker Vlaanderen lijkt de goede weg op te gaan en zorgt er zelfs voor dat het Belgische gemiddelde zal dalen.

Betekent dit dat we op onze lauweren moeten rusten? Nee, wat ik vooral onthou van oa het Education at a Glance rapport is dat iedereen die onderwijs verlaat zonder diploma (of de nodige kennis en vaardigheden) een pak minder kansen heeft in onze samenleving, dus we moeten vooral zorgen dat én de ingeslagen weg verder gezet wordt én dat zeker in Brussel (en Wallonië) is er nog zeer, zeer veel werk.

2 gedachten over “Dropouts in Vlaanderen, België, Europa, even verschillende cijfers naast elkaar geplaatst

  1. Pingback: Dropouts in Vlaanderen, België, Europa, ev...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s