Waarom volgend jaar een historisch jaar wordt… #10in2015

In ons boek “Ik was 10 in 2015” gaan we uitgebreid in op belangrijke evoluties in onze samenleving die een invloed kunnen hebben op het leven van onze kinderen. Hierbij zou je vooral aan technologie kunnen denken, maar bijvoorbeeld demografie zal ook een enorme impact hebben, leggen we uit.

De Wall Street Journal maakte een zeer mooi artikel over waarom volgend jaar een historisch jaar zal zijn op demografisch vlak. Voor het eerst zal namelijk de werkende bevolking in de ontwikkelde lande afnemen. Afnemen om wellicht nooit meer toe te nemen:

Next year, the world’s advanced economies will reach a critical milestone. For the first time since 1950, their combined working-age population will decline, according to United Nations projections, and by 2050 it will shrink 5%. The ranks of workers will also fall in key emerging markets, such as China and Russia. At the same time the share of these countries’ population over 65 will skyrocket.

We staan voor een wereldwijde vergrijzingsgolf, zoals ook Hans Rösling al voorspelde.

De bevolking zal volgens VN in China met 100 miljoen mensen afnemen tegen 2050, maar tegelijkertijd zal bijvoorbeeld Congo zowat verdubbelen en het negende land worden in de lijst van meest bevolkte landen. Ook Nigeria, nu op de zevende plaats, zal meer dan verdubbelen en komt wellicht op de derde plaats na India (die China voorbijsteekt) en voor de VS.

Wat dit de komende 35 jaar met onze economie gaat doen, is moeilijk te voorspellen, maar dat het iets zal doen is zeker. Enkele weken geleden las ik al dat een van de belangrijkste motoren van onze wereldeconomie al jaren ongemerkt is stilgevallen: het aantal 18-jarigen neemt al een tijd niet meer toe.

Lees hier de volledige interactieve bijdrage van WSJ.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s