Jongens scoren beter dan meisjes op ingangsexamen geneeskunde, op zoek naar een verklaring

Vandaag werd bekend gemaakt dat minister Hilde Crevits een onderzoek instelt naar waarom jongens merkelijk beter scoren op het ingangsexamen geneeskunde dan meisjes. Dit is zeker opvallend omdat door de band meisjes beter scoren dan jongens. De bedoeling is zelfs tot op vraagniveau te bekijken waar jongens en waar meisjes beter scoren. Ik hoop bij dit laatste dat ze ook kijken of vragen al dan niet goede voorspellers zijn of niet, maar ik ga er van uit dat men dit sowieso doet.

Maar er zijn ook verklaringen die de al dan niet seksistische vraagstelling overstijgen. De verklaring dat multiple choice-vragen bijvoorbeeld meisje benadelen omdat ze minder geneigd zijn tot het nemen van risico’s.

Maar ik wil er nog een andere aan toevoegen, waarbij ik wil aangeven dat het beredeneerde speculatie is, niet meer/ niet minder. Voor alle duidelijkheid: Ik huiver bij het veralgemenen van jongens- en/of meisjeskenmerken, maar een element dat in dergelijke beschrijvingen vaak voorkomt is het element van competitie (zie oa hier en hier) wat jongens meer zouden aanvoelen dan meisjes. Dit wordt ook gezien als een mogelijke verklaring van het ‘jongensprobleem’, het gemiddeld slechter scoren. Enerzijds zou competitie vandaag geweerd worden uit het onderwijs, anderzijds zou dan een competitie in negatief gedrag kunnen ontstaan.

Het ingangsexamen is vandaag voor veel jongeren een vorm van prestigeproject geworden. Het is een van de moeilijkste testen die je kan afnemen in ons taalgebied. Het is als het ware de supercup van ons hedendaags onderwijs. Een vorm van competitie?

 

Een gedachte over “Jongens scoren beter dan meisjes op ingangsexamen geneeskunde, op zoek naar een verklaring

  1. Pingback: Even over meerkeuze-examens | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s