Nieuw onderzoek toont belang ouders bij voorkomen verslaving

Het is niet zo dat je het zeker kan voorkomen, dus wil met deze blogpost en de onderzoekers met hun onderzoek zeker niet een steen werpen naar ouders. Toch blijkt uit deze nieuwe longitudinale studie bij 674 Mexicaanse kinderen van Thomas Schofield en zijn collega’s dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van verslaving aan alcohol of andere middelen van hun kinderen en bijvoorbeeld slechte invloed van vrienden kunnen bekampen.

Hoe? Door een gezonde en open relatie te hebben met hun zonen en dochters:

“Parents who haven’t been deliberately investing time during middle and late childhood to build the relationship with their child — one that is very open, with lots of communication, respect and understanding — all the scaffolding falls away when their child becomes an adolescent. The relationship is what the parent made it, and without that scaffolding a lot of parents struggle. Preadolescence and early adolescence is not a particularly risky time; it’s just the best time to get kids on board with collaborating, communicating with their parents and creating that relationship earlier.” (bron)

Uit een aparte studie van Jennifer Weaver blijkt trouwens dat ouders niet enkel de kinderen beïnvloeden hierin, maar ook elkaar en gaandeweg qua ideeën naar elkaar kunnen groeien.

Toch een punt van kritiek op de conclusies van deze onderzoeken omdat de wisselwerking tussen problemen en ouderschap ietwat eenzijdig bekeken wordt imho. Het is volgens mij niet ondenkbaar dat in een probleemsituatie door bijvoorbeeld verslavingsgedrag van kinderen, beide ouders uit elkaar gespeeld worden waardoor de causaliteit omdraait. En dit terwijl in de berichtgeving en conclusies een causaal verband naar voor geschoven wordt.

Abstract van het onderzoek:

Background
Because adolescents vary in their susceptibility to peer influence, the current study addresses potential reciprocal effects between associating with deviant peers and use of alcohol, tobacco and other drugs (ATOD), as well as the potential buffering role of parental monitoring on these reciprocal effects.

Method
674 children of Mexican origin reported at fifth and seventh grade (10.4 years old at fifth grade) on the degree to which they associated with deviant peers, intended to use alcohol, tobacco or other drugs (ATOD) in the future, and had used controlled substances during the past year. Trained observers rated parental monitoring from video-recorded family interactions at the first assessment.

Results
Youth who intended to use ATODs during fifth grade experienced a relative increase in number of deviant peers by seventh grade, and youth with more deviant peers in fifth grade were more likely to use ATODs by seventh grade. Parental monitoring buffered (i.e., moderated) the reciprocal association between involvement with deviant peers and both intent to use ATODs and actual use of ATODs.

Conclusions
Parental monitoring can disrupt the reciprocal associations between deviant peers and ATOD use during the transition from childhood to adolescence.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s