Volg je best je passie of volg je beter je passies? (onderzoek)

Er bestaan twee soorten passies: harmonieuze en obsessieve. Om het onderscheid tussen de twee goed te begrijpen: met 1 kan je een goed gesprek hebben, met iemand met een obsessieve passie wil je echt niet op café. Uit mijn eigen onderzoek blijkt trouwens dat leerlingen ook liever een leerkracht hebben met een harmonieuze passie voor zijn vak dan een obsessieve ‘vakidioot’.

Maar heb je nu beter 1 harmonieuze passie of heb je er beter 2 om gelukkig te zijn? Dit is een vraag die onderzocht werd in een nieuwe studie door Benjamin Schellenberg en Daniel Bailis. Hiervoor bevroegen ze 1218 studenten, waaronder 878 vrouwen.

Hiervan bleek 31% een echte passie te hebben, terwijl 54% er twee had. Van deze laatste groep had 1 op 3 twee harmonieuze passies, 1 op 3 twee obsessionele passies en de rest een mix (wat ik persoonlijk zelf wat bizar vind).

Wat blijkt: specifiek de groep met 2 harmonieuze passies voelt zich beter in zijn vel dan mensen met slechts 1 passie. Het onderzoek toont natuurlijk een correlatie aan en het kan perfect mogelijk zijn dat mensen met 2 passies gewoon meer leuke dingen doen.

Abstract van het onderzoek:

Having a harmonious passion (HP) can contribute to overall subjective well-being (Philippe et al. in Appl Psychol Health Well Being 1:3–22, 2009). We examined if people who had two passions in life reported even higher levels of well-being, and tested if these relationships depended on the extent to which the passions were harmonious or obsessive (OP). Undergraduates (N = 1,218) completed measures of HP and OP for their favorite and second favorite activities, along with assessments of well-being. In a follow-up study, a subsample of students (N = 62) who reported having an HP for one activity but an OP for another participated in an experiment in which we measured momentary emotions after priming either their HP, OP or a control activity. We found that students with at least one HP reported higher levels of well-being compared to those without an HP, and those with two HPs reported higher levels of well-being compared to those with only one HP, independent of the total time spent in passionate activities. In the follow-up study, participants’ levels of momentary positive and negative affect depended on whether their HP or OP was primed. These results suggest that, rather than introducing conflict or dividing a fixed sum of activity-related potential, having two HPs creates novel opportunities for subjective well-being.

Een gedachte over “Volg je best je passie of volg je beter je passies? (onderzoek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s