Het besef van “vrije wil” gelinkt aan betere studieresultaten

Het klinkt zeer growth mindset-achtig, maar een nieuwe studie gepubliceerd in Personality and Individual Differences toont dat studenten die denken dat ze een “vrije wil” hebben, betere schoolresultaten hebben. “Vrije wil” in de betekenis van bijvoorbeeld “Ik heb mijn eigen situatie in handen, zelfs als het minder goed gaat”. Hiervoor bevroegen Gilad Feldman en zijn collega’s in eerste instantie 116 en vervolgens 644 studenten uit China en internationale studenten die in Hong Kong studeren.

Deze factor “Vrije wil” scoorde beter als voorspeller voor academische succes dan bijvoorbeeld zelfcontrole. BPS Digest, waar ik dit onderzoek vond, geeft aan dat dergelijke onderzoek interessant is omdat het geloof in vrije wil meer beïnvloedbaar zou zijn dan bijvoorbeeld IQ.

Abstract van de studie:

Increasing evidence supports the importance of beliefs in predicting positive outcomes in life. We examined the performance implications of the belief in free will as an abstract, philosophical belief that views the self as free from internal and external constraints and capable of choosing and directing one’s own path. In Study 1 (N = 116, undergraduates), belief in free will was associated with higher performance on an academic proofreading task. In Study 2 (N = 614, undergraduates), we examined performance in real academic settings, and the belief in free will measured at the beginning of the semester predicted better course and semester grades at the end of the semester. Importantly, we found support for the distinctive contribution of the belief in free will in comparison to well-established predictors of academic performance — trait self-control and implicit theories. We conclude that individual differences in the endorsement of the belief in free will are a significant and unique predictor of academic achievement.

2 gedachten over “Het besef van “vrije wil” gelinkt aan betere studieresultaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s