Schrijfopdrachten op de computer kunnen de kloof tussen sterke en zwakke leerlingen doen toenemen

Via ASCD ontdekte ik deze studie over het gebruik van computers om leerlingen in he basisonderwijs verhalen te laten schrijven. Deze studie, uitgevoerd door de Amerikaanse federale overheidsdienst belast met onderwijsonderzoek gaf in 2012 aan meer dan 10000 leerlingen een laptop om 2 schrijfopdrachten van 30 minuten uit te voeren.

De eerste resultaten leken positief, de meeste kinderen konden vlot met de software aan de slag, maar een heranalyse van de data uit 2012, pas gepubliceerd in 2015 toont een ander beeld. Dezelfde opdrachten waren 2 jaar eerder ook aan grote groep leerlingen gegeven, maar dan op papier.  Als men beide testen (weliswaar bij 2 verschillende groepen!) vergelijkt, blijken de sterke kinderen het veel beter te doen via de computer dan op papier, maar is het omgekeerde waar als we naar de zwakkere kinderen kijken:

In the study, high-performing students — the top 20 percent of the test takers — produced an average of 179 words per assignment on the computer, three times the number of words that the bottom 20 percent produced.  They also used spellcheck, backspace and other editing tools far more often. The researchers found that these high-performing students were more likely to have access to a computer and the Internet at home.

But these high achievers were in the minority. More than two-thirds of fourth-graders’ responses received scores in the bottom half of a 6-point scoring scale that rated grammar and writing quality. Overall, the average fourth-grader typed a total of 110 words per assignment, far less than the 159-word average on the 2010 paper test.

Een mogelijke verklaring is dat de zwakkere leerlingen meer tijd verliezen met de software en daardoor minder goed inhoudelijk schrijven. Ondertussen werden er massaal computers ingevoerd, maar de onderzoekers waarschuwen wel voor een mogelijk ongewild bijverschijnsel.

Lees het volledige rapport hier.

3 gedachten over “Schrijfopdrachten op de computer kunnen de kloof tussen sterke en zwakke leerlingen doen toenemen

  1. Pingback: Schrijfopdrachten op de computer kunnen de kloo...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s