Stel je mag onverwacht op reis… over het belang van kennis

Wat leuk, je mag onverwacht op reis naar een voor jou onbekende plaats. Neem China. Je hebt nauwelijks tijd om te pakken, laat staan om je voor te bereiden. Ter plekke krijg je geen gids, maar je hebt wel je mobiele telefoon bij je om dingen op te zoeken en de roaming kosten worden voor je betaald.

Je zou niet verdwalen. De GPS van je mobiel zou hier voor zorgen. Je zou niet verhongeren, lang leve tripadvisor. Maar hoeveel zou je missen? Hoeveel zou je zelfs niet opzoeken omdat je het niet als bijzonder herkent. Bij gebrek aan referentiekader zou je voorbij gebouwen lopen die een speciale betekenis voor het land hebben. Je zal wellicht enkel highlights bekijken die je vond als “must sees”. Misschien word je wel door iets kleins geraakt, maar verder ben je zo goed als blind.

Het is net als elke blues song die voor een niet-ingewijde wel heel erg op die andere blues song kan lijken. De kennis die je ooit opdeed over China, Blues, of welk ook gebied, zal je helpen om meer te zien. Referentiekaders kun je niet 1, 2, 3 te voorschijn toveren, vaak al omdat je niet eens zal merken dat je ze mist.

Liever zou ik als ik onverwacht naar China zou mogen, tijd hebben om me voor te bereiden, en dan nog zal ik mijn best moeten doen om iets meer te “zien”.

Net als creativiteit kan je “meer zien” niet downloaden. Het is een van de redenen waarom kennis nodig is.

Dit idee haalde ik trouwens bij Joshua Foer in zijn boek “Moonwalking with Einstein”.

Een gedachte over “Stel je mag onverwacht op reis… over het belang van kennis

  1. Pingback: Stel je mag onverwacht op reis... over het bela...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.