Risicovol spel of veilige verveling?

Deze blogpost op kleutergewijs ligt in het verlengde van wat we ook in ons boek “Ik was 10 in 2015” beschrijven. Zeer lezenswaardig (ik bedoel de blogpost 🙂 )!

Kleutergewijs

Opgepast: risicovol spel!

Ken je deze kleuters?

  • Firas houdt zich aan de afspraken, blijft liefst één meter van de grens en loopt rustig rond op de speelplaats. Tijdens het bewegingsuurtje is het diezelfde Firas die als eerste een stevige valpartij maakt. Pijn!
  • De meer onstuimige Kjell heeft volle-kracht-vooruit op zijn fietsje, de schoolmuur in het vizier.  Ramt andere kleuters en veroorzaakt te vaak lichamelijk ‘lijden’ bij zichzelf en de andere kleuters. Pijn!

Het zijn twee kleuters die een gebrekkige inschatting maken van risico’s verbonden aan hun spel. De ene durft zelden een lichamelijk risico te nemen, maar kwetst zich bij een meer gewaagd spel.  De andere neemt te hoge risico’s en pijnigt zichzelf en anderen.

Risicocompetentie ontwikkelen

Ooit geloofde men in risicoloos spelen en risicoloze speelterreinen. Deze illusie is echter doorprikt.  De kleuterschool zit immers vol met gevaar: snelheidsspelletjes, stoeispelen, hoogtespelletjes in de bewegingsruimte, praktische activiteiten met kookplaten en gloeiend…

View original post 441 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.