In Nederland mogen leerlingen een vak op een hoger niveau volgen

We zitten momenteel midden in een discussie rond de Eindtermen (MNM springt nu ook op de kar, las ik gisteren), maar dit wil niet zeggen dat discussies over structuren niet meer kunnen of mogen. De hervorming van het secundair onderwijs komt er ook nog steeds aan in welke vorm dan ook.

Voor dit laatste is het even interessant te kijken naar wat momenteel in Nederland  gebeurt. Ook daar zijn er verschillende onderwijsvormen, maar voor de staatssecretaris moeten scholen meer de mogelijkheid aanbieden om voor een vak op moeilijker niveau eindexamen af te leggen.

Concreet bij ons zou dit betekenen: je zit in het TSO maar wil examen van Frans op ASO-niveau afleggen dan zou dit moeten kunnen.

Uit een artikel op nu.nl:

“Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo”, aldus Dekker. “Nu bepaalt je slechtste vak nog te vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend voor leerlingen en een verkwisting van talent.” Alle scholen moeten uiteindelijk alle leerlingen die dat willen, de mogelijkheid geven om hun beste vak naar een hoger niveau te tillen.

De mogelijkheid om dit te doen in Nederland is niet nieuw, 1850 leerlingen deden het vorig jaar, maar de scholen zouden vooralsnog terughoudend zijn.

Zelf ben ik het idee niet ongenegen. Het feit dat je niet kan zakken maar net kan stijgen spreekt me in deze aan.

En, wat denken jullie? Een goed idee?

2 gedachten over “In Nederland mogen leerlingen een vak op een hoger niveau volgen

  1. In principe ben ik het genegen, maar ik huiver ervoor als het om meer dan “enkelingen” gaat. We weten dat – het Hoger Onderwijs in gedachten – al te veel flexibiliteit kan makkelijk tot het omgekeerde effect leiden. Velen zullen zich verliezen in de keuzemogelijkheden én het verlies van de klasgroep is een groot risico.

    En, puur praktisch, gaat het dan enkel om het examen, of moet de leerling ook de lessen “op hoger niveau” kunnen volgen enz? Om dit werkbaar te maken voor meer dan enkele individuen, gaat heel het lesplanningssysteem op de schop moeten, vrees ik. Al is dat laatste misschien op zich een stap vooruit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s