Ik werk graag op een hogeschool

Bart Eeckhout heeft gelijk. We moeten als hogescholen meer assertief zijn. In plaats van te klagen wil ik daarom meegeven waarom ik graag in het hoger onderwijs werk. Het is voor alle duidelijkheid een hoogstpersoonlijke mening.

Het nieuwste medicijn dat levens kan redden zal misschien eerder aan een universiteit ontdekt worden (alhoewel wie weet), maar die verplegers en verpleegsters, vroedvrouwen en -mannen in het ziekenhuis zijn ook cruciaal voor onze zorg en ons leven. Een heel pak van de leerkrachten die je tegenkomt in onderwijs, werden gevormd op hogescholen. Hogescholen zijn niet de enige die verantwoordelijk zijn voor de goede prestaties van onze leerkrachten en leerlingen, maar ze zorgden er zeker mee voor. Ik denk trouwens dat Opel ondertussen serieus rekening houdt met de Thomas More Hogeschool. Slechts enkele voorbeelden geven is veel collega’s onrecht aandoen, waarvoor mijn excuses, maar vul de lijst graag aan.

Je kan hogescholen wegzetten als vangnet voor wie niet slaagt aan de universiteit – wat niet eens negatief hoeft te zijn, trouwens – maar steeds vaker zijn hogescholen ook een opstap naar die zelfde universiteit waarbij studenten na een opleiding bij ons de stap met de nodige bagage en zelfvertrouwen kunnen zetten. Hierdoor spelen de hogescholen een eigen rol in de democratisering van het (hoger) onderwijs (al staat dit onder druk).

Door de focus op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek kunnen hogescholen een belangrijke verbinding zijn tussen onderzoek en de dagelijkse praktijk. Hierdoor spelen we een belangrijke rol in wetenschapscommunicatie naar zowel het grote publiek als naar de vele sectoren waarvoor we personeel vormen en professionaliseren (zie onder andere hier, hier, hier en terug vele, vele andere).

Dit zijn maar een paar redenen waarom ik er trots op ben dat ik op een hogeschool werk.

De studenten zijn en blijven de belangrijkste reden.

De voorbije visitaties kregen veel opleidingen in de Vlaamse hogescholen prima beoordelingen. Zonder toch te veel te willen klagen, het belangrijkste werkpunt dat onze opleiding kreeg (en verschillende opleidingen met ons) is ironisch genoeg… de enorme werkdruk. De anekdote waarmee Bart Eeckhout zijn stuk begint spreekt inderdaad boekdelen.

De gedrevenheid die ik zo vaak ontmoet bij collega’s overal in het land is volgens mij de hoofdreden waarom onze hogescholen al zo lang in steeds moeilijkere omstandigheden blijven draaien. Veel collega’s willen namelijk minstens even goed blijven voor steeds meer studenten en het als het even kan het liefst nog beter doen. Maar koken kost geld. Besef echter dat overkoken nog meer geld kost en dat het nu al vele jaren vervaarlijk ‘broebelt’.

Daarom vind ik het dus meer dan terecht dat er aan de alarmbel getrokken wordt. En nu ga ik weer snel aan de slag, feedback geven op wat mijn studenten net doorstuurden.

2 gedachten over “Ik werk graag op een hogeschool

  1. Dit is op X, Y of Einstein? herblogden reageerde:

    Vandaag betogen de onderwijsvakbonden voor meer geld voor het hoger onderwijs. Eerder deze week verdedigde ik deze noodzaak ook al in een debat aan de UGent. Ik werk graag aan een hogeschool en ik zie hoe mijn collega’s en ik nog steeds prima werk proberen te doen en daar vaak nog steeds in slagen, maar even vaak ten koste van zichzelf.

  2. Pingback: Een warme oproep… | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.