Een diploma halen lijkt even gezond als stoppen met roken

Dit onderzoek vond ik via Dylan William. De studie van Krueger et al komt tot een opvallende conclusie: het is even gezond om een diploma van secundair onderwijs te behalen als stoppen met roken. Dit klinkt misschien gek, maar is het niet. We weten al langer dat er een link bestaat tussen inkomen en gezondheid en dat er een link bestaat tussen inkomen en al dan niet je leerplichtonderwijs afmaken. Voor iedereen die nu aan bekende uitzonderingen denkt die het toch haalden, het zijn, eh, uitzonderingen.

Het onderzoek gebruikte data uit de VS en de onderzoekers stellen voor alle duidelijkheid in eerste instantie een correlatie vast, geen causaal verband! Toch wil het onderzoek een pleidooi zijn om zoveel mogelijk kinderen het leerplichtonderwijs te laten afronden met succes.

Abstract van het onderzoek:

Background: Educational disparities in U.S. adult mortality are large and have widened across birth cohorts. We consider three policy relevant scenarios and estimate the mortality attributable to: (1) individuals having less than a high school degree rather than a high school degree, (2) individuals having some college rather than a baccalaureate degree, and (3) individuals having anything less than a baccalaureate degree rather than a baccalaureate degree, using educational disparities specific to the 1925, 1935, and 1945 cohorts.

Methods: We use the National Health Interview Survey data (1986–2004) linked to prospective mortality through 2006 (N=1,008,949), and discrete-time survival models, to estimate education- and cohort-specific mortality rates. We use those mortality rates and data on the 2010 U.S. population from the American Community Survey, to calculate annual attributable mortality estimates.

Results: If adults aged 25–85 in the 2010 U.S. population experienced the educational disparities in mortality observed in the 1945 cohort, 145,243 deaths could be attributed to individuals having less than a high school degree rather than a high school degree, 110,068 deaths could be attributed to individuals having some college rather than a baccalaureate degree, and 554,525 deaths could be attributed to individuals having anything less than a baccalaureate degree rather than a baccalaureate degree. Widening educational disparities between the 1925 and 1945 cohorts result in a doubling of attributable mortality. Mortality attributable to having less than a high school degree is proportionally similar among women and men and among non-Hispanic blacks and whites, and is greater for cardiovascular disease than for cancer.

Conclusions: Mortality attributable to low education is comparable in magnitude to mortality attributable to individuals being current rather than former smokers. Existing research suggests that a substantial part of the association between education and mortality is causal. Thus, policies that increase education could significantly reduce adult mortality.

Een gedachte over “Een diploma halen lijkt even gezond als stoppen met roken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s