Grafiek (en interessant rapport over werk): hoogst behaalde diploma van Vlaamse 25-jarigen

Via een tweet van @WSE_Cijfers ontdekte ik deze zeer interessante grafiek:

De grafiek komt uit een veel uitgebreider rapport over de arbeidsmarkt in Vlaanderen na 2020.

In dit rapport staat ook de volgende paragraaf die gewoon door veel mensen gelezen moet worden:

Behoudens een nieuwe babyboom, biedt migratie de enige manier om onze beroepsbevolking op peil te houden of te verbreden. De lage arbeidsdeelname van personen met een vreemde herkomst, en die van de tweede generatie is daarom extra zorgwekkend en vertegenwoordigt een enorm verlies aan potentieel. Vlamingen met Belgische ouders hadden in 2013 een werkzaamheidsgraad van 71,8%, terwijl de werkzaamheidsgraad van niet-Europese migranten van de eerste generatie zich rond de 45% bevindt. Voor de tweede generatie liggen de cijfers helaas niet veel hoger.

De uitdaging voor onderwijs, arbeidsmarkt en inburgering wordt in de komende twee decennia nog groter omdat we een stevige toename verwachten van jongeren met een niet-EU-herkomst geboren in België. Anno 2013 waren er maar liefst 233.300 kinderen en jongeren met een niet-EU-herkomst (<18 jaar). Deze groep, die meer dan één derde van de totale bevolking met een niet-EU-herkomst uitmaakt, zal in de komende twee decennia de arbeidsleeftijd bereiken. We laten de vluchtelingenproblematiek dan nog buiten beschouwing.

Maar heel het rapport is een aanrader, waarbij ik je wel moet waarschuwen dat je er niet altijd even vrolijk van wordt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s