Armoede ontregelt mogelijk mee de link tussen hongergevoel en eten

Hoeveel je eet als je niet echt honger hebt, wordt volgens een nieuw onderzoek mee bepaald door je financiële omstandigheden als kind.

Ongeacht hoe rijk je bent op latere leeftijd, blijken mensen die vroeger arm waren meer te eten dan nodig. Eerder onderzoek toonde al een link tussen armoede en gevaar op overgewicht. De onderzoekers Hill et al. tonen nu een mogelijke verklaring maar toch waarschuwen ze voor het zien van een groot direct causaal verband, maar zijn toch verbaasd over het sterke verband.

Abstract van het onderzoek:

Life-history theory predicts that exposure to conditions typical of low socioeconomic status (SES) during childhood will calibrate development in ways that promote survival in harsh and unpredictable ecologies. Guided by this insight, the current research tested the hypothesis that low childhood SES will predict eating in the absence of energy need. Across three studies, we measured (Study 1) or manipulated (Studies 2 and 3) participants’ energy need and gave them the opportunity to eat provided snacks. Participants also reported their SES during childhood and their current SES. Results revealed that people who grew up in high-SES environments regulated their food intake on the basis of their immediate energy need; they ate more when their need was high than when their need was low. This relationship was not observed among people who grew up in low-SES environments. These individuals consumed comparably high amounts of food when their current energy need was high and when it was low. Childhood SES may have a lasting impact on food regulation.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s