We zijn gaandeweg meer gaan studeren voor het geld

Twenge publiceert regelmatig onderzoek waarbij (Amerikaanse) data gebruikt wordt waarbij jongeren van 18 gedurende decennia de zelfde vragenlijst invullen. Dit is interessant om op die manier evoluties te zien in waardepatronen.

In een nieuwe studie werd gekeken naar extrinsieke en intrinsieke motivatie om naar de universiteit te gaan en wat blijkt. In vergelijking met jongeren uit de jaren 60 en 70 zijn vanaf de jaren tachtig jongeren iets eerder extrinsiek (een goede job voor het geld) dan intrinsiek (een interessante job die iets kan betekenen voor de samenleving) gemotiveerd. Pure interesse in een vakgebied bleek minder belangrijk geworden.

Mogelijke verklaringen hoeven niet per se te zijn dat jongeren vanaf de jaren 80 meer materialistisch geworden zijn (alhoewel dat wel uit eerder onderzoek zou blijken), maar bijvoorbeeld wel dat er door een dalende ongelijkheid meer jongeren naar de universiteit zijn beginnen gaan.

Abstract van het onderzoek:

We examined generational differences in reasons for attending college among a nationally representative sample of college students (N = 8 million) entering college between 1971–2014. We validated the items on reasons for attending college against an established measure of extrinsic and intrinsic values among college students in 2014 (n = 189). Millennials (in college 2000s–2010s) and Generation X (1980s–1990s) valued extrinsic reasons for going to college (“to make more money”) more, and anti-extrinsic reasons (“to gain a general education and appreciation of ideas”) less than Boomers when they were the same age in the 1960s–1970s. Extrinsic reasons for going to college were higher in years with more income inequality, college enrollment, and extrinsic values. These results mirror previous research finding generational increases in extrinsic values begun by GenX and continued by Millennials, suggesting that more recent generations are more likely to favor extrinsic values in their decision-making.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s