Erdogan en het Streisandeffect 1.0, een universteit en het Streisandeffect 2.0

Ik vermoed dat Erdogan nog steeds niet door heeft wat het Streisandeffect is. Voor wie het ook nog niet weet:

Het streisandeffect is het verschijnsel dat pogingen van een persoon of instantie om informatie te verbergen of te verwijderen, juist de aandacht trekken. Zodra pogingen een onderwerp uit het nieuws te houden worden opgepikt door de media, wordt het publiek nieuwsgierig, waardoor men er in groten getale kennis van gaat nemen.

De naam verwijst naar de actrice Barbra Streisand, die in 2003 probeerde middels een rechtszaak een luchtfoto[1] van haar huis in Malibu van een website verwijderd te krijgen, omdat deze foto haar privacy zou schenden. Toen het proces in het nieuws kwam, samen met de URL van de foto, wist iedereen het huis van Streisand te vinden. (Bron Wikipedia)

Zijn oproep om de satire over hem zwaar aan te pakken, heeft een extreme vorm van dit effect opgeleverd. Ik zou in de plaats van de man niet meer op Facebook of Twitter gaan.

De Californische universiteit UC Davis ging voor een andere, ogenschijnlijk betere optie. In 2011 kwam de universiteit negatief in het nieuws omdat op haar campus pepperspray gebruikt werd tegen de eigen studenten:

Dit is natuurlijk geen goede reclame. Maar in plaats van te vragen het nieuws te verbergen (wat wellicht ook niet eens zou lukken), betaalde de universiteit een PR-firma om het nieuws te begraven onder veel andere berichten. De ingehuurde firma produceerde een stroom aan berichten op alle mogelijke platformen om zo er voor te zorgen dat het nieuws over de pepperspray niet meer opdook op de eerste pagina’s van Google. Maar wat als het uitkomt?

Tja, dan staat het oude nieuws uit 2011 terug overal in de picture…

Een gedachte over “Erdogan en het Streisandeffect 1.0, een universteit en het Streisandeffect 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.