Persbericht teleblok: Sociale media halen studenten uit concentratie

Het is tijd om te studeren en om de studenten aan zijn bestaan te herinneren komt Teleblok met een interessant onderzoek over studeren en afleiding. Dit is het persbericht:

Aan het EK voetbal willen de meeste studenten niet te veel tijd spenderen, maar de sociale media houden hen massaal uit de boeken. Als ze blokken, blijft bijna de helft permanent bereikbaar via Facebook, WhatsApp en co. Dat leert een nieuwe enquête van Teleblok bij 2.687 studenten uit het secundair en hoger onderwijs. Studenten met examenstress kunnen vanaf vandaag weer chatten met Teleblok.

‘Studeren is hard werken. Het vraagt veel concentratie en discipline om dagen aan een stuk te blokken’, zegt Teleblok-coördinator Griet Speeckaert. ‘Een goede planning kan daarbij helpen.’ De enquête leert dat twee derde van de studenten het daarmee eens is. Zij maken een studieplan op dat ze in de mate van het mogelijke opvolgen. De rest doet dat niet. ‘We houden er ons toch niet aan’, is de meest gehoorde reden.

Concentratiepeil

Studenten blijken erg ambitieus. Bijna twee derde plant meer dan een uur aan een stuk te blokken, een op de zes wil zelfs langer dan twee uur doorgaan. ‘Te lang’, vindt Griet Speeckaert. ‘Na 50 minuten daalt je concentratiepeil met de helft. Je brein gaat op zoek naar afleiding en je begint bijvoorbeeld te dagdromen. Dan moet je even van je bureau weg, een frisse neus halen, wat bewegen, enkele mensen spreken. Langer dan twee uur studeren zonder onderbreking, hou je echt niet vol.’

Dat studenten afgeleid worden, blijkt uit de cijfers. Ruim acht op de tien heeft er vaak last van, een derde zelfs heel vaak. Vooral de sociale media halen hen uit hun concentratie. Zo goed als alle studenten zeggen dat ze erdoor afgeleid worden, twee op de drie zelfs meerdere keren per dag. Dat hoeft niet te verbazen, 46 procent van de studenten blijft tijdens de blok permanent bereikbaar via Facebook, WhatsApp en co. Andere zaken die studenten van hun studies houden, zijn in volgorde van belang: dagdromen, pauzes die uitlopen, tv of internet en paniek- of piekergedachten.

Tijdrovend

Een ruime meerderheid van de studenten zegt dat ze dagelijks meer dan een uur aan sociale media spenderen, 27 procent zelfs meer dan anderhalf uur. Het EK voetbal schatten ze veel minder tijdrovend in. Bijna de helft zegt niet te zullen kijken. Wie dat wel zal doen, wil zich beperken tot de matchen van de Rode Duivels of zal enkel kijken wanneer de planning het toelaat.

‘Het is goed dat studenten steun bij familie of vrienden zoeken. Dat kan via sociale media, maar misschien nog beter in levenden lijve’, zegt Griet Speeckaert. ‘De smartphone aanlaten terwijl je blokt, is geen goed idee. Het toestel verleidt je om er gedurig naar te kijken. Dat beseffen studenten ook. De meest voorkomende tip die ze zelf geven tegen afleiding, is: leg die smartphone ergens waar je hem niet kunt horen of zien.’

Teleblok-chat

Op www.teleblok.be staan een pak tips om studieplannen op te maken en afleidingen tijdens het studeren te vermijden. Studenten kunnen er ook gratis en anoniem chatten met Teleblok. Dat kan tot en met 23 juni dagelijks van 18 tot 23 uur.

Tot 23 juni zijn studenten opnieuw welkom in de blokpunten van Teleblok waar ze samen kunnen blokken zonder afleiding. Je vindt blokpunten in Kortrijk, Roeselare, Leuven en Hasselt.  Meer info en inschrijving op www.teleblok.be/blokpunten.

Check hier de bijhorende grafieken.

Dit zijn nog 9 tips van Teleblok:

Maak je hoofd leeg

  1. Probeer piekergedachten los te laten. Hoe je dat doet, is heel persoonlijk: even wandelen, mindfulness, een babbel,… Voor een anoniem gesprek kun je terecht bij Teleblok.
  2. Neem regelmatig korte pauzes, zeker al na 50 minuten. Dat krikt je concentratievermogen weer op. Probeer iets helemaal anders te doen: bewegen, buiten gaan, iets drinken of eten, een babbel doen.
  3. Plan je taken zo concreet mogelijk: nu hoofdstuk 3 samenvatten, daarna oefeningen maken, dan nog even chatten met Julie over een stuk dat ik niet begrijp. Zo wordt het duidelijk waar je je nu mee bezig houdt (en waarmee niet).
  4. Motiveer jezelf om te focussen door beloningen vast te hangen aan afgehandelde taken: na dit hoofdstuk mag ik met de hond spelen, luisteren naar een paar favoriete nummers, een praatje maken met een kotgenoot, …

Haal de verleiding weg

  1. Smartphone, tablet, laptop aan de kant! De verleiding om toch even te gaan kijken naar foto’s of likes is heel groot, dus zet je ze beter gewoon uit. Post op sociale media dat je gaat blokken en dat je pas na 3 uur terug online bent. Dan moet je niet piekeren of vrienden je onbereikbaar zouden vinden. Heb je je laptop nodig, bepaal dan vooraf welke programma’s je gaat gebruiken en hoe lang je ze nodig hebt.
  2. Ruim je bureau op en leg klaar wat je nodig hebt.
  3. Is er te veel afleiding thuis of op kot? Misschien is een bib of blokpunt iets voor jou? Het is er stil en je bent minder geneigd om je met iets anders bezig te houden.
  4. Schakel storende achtergrondgeluiden uit, bv. met instrumentale muziek of oordoppen.
  5. Vraag mensen in huis om je met rust te laten. Een ‘niet storen’-bord aan je deur kan helpen. Hang je planning op, zo weten anderen wanneer je examens hebt.

Een gedachte over “Persbericht teleblok: Sociale media halen studenten uit concentratie

  1. Pingback: Persbericht teleblok: Sociale media halen stude...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s