Onderzoek geeft belangrijke tip voor jongens: empathie levert meer vriendinnen op

Opvallend: jongens die meer empathisch zijn – in de betekenis van het beter kunnen begrijpen van de gevoelens van de ander – zullen 1,8 keer meer vriendinnen aantrekken dan jongens die dit niet zijn. Tegelijkertijd geldt dit niet voor meisjes, daar speelt empathie geen enkele rol van betekenis in het makkelijker of moeilijker aantrekken van vrienden. Wel was het zo dat zowel bij jongens en meisjes het gevoel van steun van meer empathische vrienden hoger ingeschat werd. Dat laatste klinkt op zijn zachtst gezegd niet onlogisch…

Dit blijkt uit een Australisch onderzoek bij net geen 2000 studenten in 16 scholen dat net werd gepubliceerd in Journal of Personality.

Abstract van het onderzoek:

Based on prior theory and research (Ciarrochi & Heaven, 2009; Eagly & Wood, 1999), we hypothesized that the link between empathy and friendship would be moderated by sex: Girls will nominate empathic boys as friends, whereas boys will not tend to nominate empathic girls. We collected measures of empathy, friendship social support, and close friendship nominations in grade 10 across 1,970 students in 16 schools (Mage = 15.70, SD = .44; males = 993, females = 977). Multilevel models revealed that boys high in cognitive empathy attracted an average of 1.8 more girl friendship nominations than did their low empathy counterparts, whereas empathic girls did not attract a greater number of opposite-sex friends. In addition, the more friendship nominations a boy received from either boys or girls, the more they felt supported by their friends; the number of friendship nominations received by girls, in contrast, had no effect on their felt support by friends. Regardless of the quantity of friendship nominations, empathy was linked to more supportive friendships for both males and females. These results inform a contextual understanding of the role of empathy in selecting and maintaining friendships.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s