Leiders die te weinig slapen, inspireren niet

Het is een hele tijd een teken geweest van superproductiviteit: weinig slapen. Er zijn bekende wereldleiders die weinig slaap nodig hadden en daar prat op gingen. Maar is het een goed idee? Dit weekend las ik hoe het belang van slapen terug centraal komt te staan, en dit onderzoek hoort daar ook bij.

Wat blijkt namelijk: leiders die te weinig slapen, zullen moeilijker hun personeel kunnen inspireren. Maar tegelijk: als die werknemers zelf te weinig slapen, zullen ze sowieso moeilijker te inspireren zijn.

Onderzoeker Christopher Barnes en zijn collega’s lieten 88 studenten een afscheidsspeech houden voor camera waarbij de ene helft het deed met slaaptekort en de andere helft gewoon fit. Een jury – die niet wist wie wel of niet de speech deed met slaaptekort – moest vervolgens onder andere het charisma van de sprekers inschatten. De sprekers met te weinig slaap scoorden beduidend slechter.

In een tweede experiment moesten 109 studenten van video’s inschatten of de spreker al dan niet charismatisch is. De video’s waren zowel sterke als zwakkere sprekers. De ene helft van de studenten bekeek de video’s met slaaptekort, de andere uitgeslapen. Het effect was terug duidelijk: mensen met slaaptekort bleken moeilijker te inspireren.

En wat met Churchill, Tatcher en co? Uitzonderingen wellicht die de regel bevestigen.

Abstract van het onderzoek:

We draw from theory on sleep and affect regulation to extend the emotional labor model of leadership. We examine both leader and follower sleep as important antecedents of attributions of charismatic leadership. In Study 1, we manipulate the sleep of leaders, and find that leader emotional labor in the form of deep acting (but not surface acting or authentically experienced positive affect) mediates the harmful effect of leader sleep deprivation on follower ratings of charismatic leadership. In Study 2, we manipulate the sleep of followers, and find that follower experienced positive affect mediates the harmful effect of follower sleep deprivation on follower ratings of charismatic leadership of the leader. Thus, both leader and follower sleep deprivation harm attributions of charismatic leadership, with the regulation and experience of affect as causal mechanisms.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s