Hoogopgeleiden leven langer maar… hebben ook meer kans op hersentumor?

Een (universiteits-)diploma is gezond, zegt men soms omdat er een link bestaat met gezonder en langer leven. Hier zit natuurlijk een stuk correlatie in. Dit geldt ook voor het minder positieve nieuws dat uit deze nieuwe studie blijkt: een paar jaar studeren aan de universiteit is gelinkt aan hoger risico op een welbepaalde vorm van hersentumor. Mannen zouden die 19% meer kans lopen op de tumor dan hun seksegenoten zonder universitair diploma, vrouwen naargelang de soort tumor tussen 16 en 23%.

Dit onderzoek is gebaseerd op longitudinale gegevens uit Zweden waarbij 4,3 miljoen mensen gevolgd werden die geboren werden tussen 1911 en 1963 en in 1993 in Zweden leefden.

Gigantische cijfers voor een steekproef, maar hier zit ook een stuk gevaar. In een dergelijke enorme hoeveelheid data kunnen verschillende significante correlaties opduiken, maar of deze echt met elkaar te maken hebben is niet noodzakelijk duidelijk. Komt er nog bij dat enerzijds het aantal mensen die tumoren ontwikkelen dan weer relatief klein is.

Vrij vertaald: ik zou nog maar blijven studeren.

Abstract van het onderzoek:

Background The aim was to investigate associations between different measures of socioeconomic position (SEP) and incidence of brain tumours (glioma, meningioma and acoustic neuroma) in a nationwide population-based cohort.

Methods We included 4 305 265 individuals born in Sweden during 1911–1961, and residing in Sweden in 1991. Cohort members were followed from 1993 to 2010 for a first primary diagnosis of brain tumour identified from the National Cancer Register. Poisson regression was used to compute incidence rate ratios (IRR) by highest education achieved, family income, occupational group and marital status, with adjustment for age, healthcare region of residence, and time period.

Results We identified 5735 brain tumours among men and 7101 among women during the study period. Highly educated men (≥3 years university education) had increased risk of glioma (IRR 1.22, 95% CI 1.08 to 1.37) compared to men with primary education. High income was associated with higher incidence of glioma in men (1.14, 1.01 to 1.27). Women with ≥3 years university education had increased risk of glioma (1.23, 1.08 to 1.40) and meningioma (1.16, 1.04 to 1.29) compared to those with primary education. Men and women in intermediate and higher non-manual occupations had increased risk of glioma compared to low manual groups. Compared to those married/cohabiting, being single or previously married/cohabiting was associated with decreased risk of glioma in men. Men in non-manual occupations had ∼50% increased risk of acoustic neuroma compared to men in low manual occupations.

Conclusions We observed consistent associations between higher SEP and higher risk of glioma. Completeness of cancer registration and detection bias are potential explanations for the findings.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s