Boeken lezen gaat samen met langer leven om meer boeken te lezen

Boeken lezen lijkt gezond te zijn. Uit een analyse bij 3635 deelnmers aan de Amerilaanse (representatieve) Health and Retirement Study blijkt dat als men controleert voor onder andere:

  • leeftijd,
  • geslacht,
  • onderwijsniveau,
  • rijkdom
  • huwelijkstatus
  • depressie,

dan nog blijken mensen die boeken lezen gemiddeld langer te leven dan mensen die geen boeken lezen.

En nee, ik plaats dit niet omdat ik boeken schrijf. Is het nu 100% zeker dat boeken lezen gezonder is dan bijvoorbeeld tijdschriften en kranten (die volgens het onderzoek ook een positief effect hadden, maar kleiner)? Nee. Alhoewel men toch ver gaat door het longitudinaal karakter waarbij men gekeken heeft naar de gevolgen 12 jaar na de eerste bevraging, het is en blijft een aangetoonde correlatie geen duidelijk oorzakelijk verband. .

Maar voor alle zekerheid zou ik wel weten wat gedaan…

Abstract van de studie met een van de mooiste eindzinnen van een abstract ooit;

Although books can expose people to new people and places, whether books also have health benefits beyond other types of reading materials is not known. This study examined whether those who read books have a survival advantage over those who do not read books and over those who read other types of materials, and if so, whether cognition mediates this book reading effect. The cohort consisted of 3635 participants in the nationally representative Health and Retirement Study who provided information about their reading patterns at baseline. Cox proportional hazards models were based on survival information up to 12 years after baseline. A dose-response survival advantage was found for book reading by tertile (HRT2 = 0.83, p < 0.001, HRT3 = 0.77, p < 0.001), after adjusting for relevant covariates including age, sex, race, education, comorbidities, self-rated health, wealth, marital status, and depression. Book reading contributed to a survival advantage that was significantly greater than that observed for reading newspapers or magazines (tT2 = 90.6, p < 0.001; tT3 = 67.9, p < 0.001). Compared to non-book readers, book readers had a 23-month survival advantage at the point of 80% survival in the unadjusted model. A survival advantage persisted after adjustment for all covariates (HR = .80, p < .01), indicating book readers experienced a 20% reduction in risk of mortality over the 12 years of follow up compared to non-book readers. Cognition mediated the book reading-survival advantage (p = 0.04). These findings suggest that the benefits of reading books include a longer life in which to read them.

Een gedachte over “Boeken lezen gaat samen met langer leven om meer boeken te lezen

  1. Pingback: “Boeken lezen kan je leven helpen verlengen” (video) | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s