Een heerlijke geschiedenisles in Frankrijk: Guédelon

4 jaar geleden bezocht ik samen met mijn vrouw en oudste zoon bijna per toeval Guédelon. Gisteren bezochten we deze levende geschiedenisles met het hele gezin en mijn enthousiasme is misschien nog groter geworden.

Wat is Guédelon? In feite een compleet geschift idee, namelijk, waarom bouwen we geen middeleeuws kasteel op de manier waarop men het deed in de Middeleeuwen? In 1998 begon men effectief met de bouw in een oude steengroeve en bouwde men rond de bouwwerf verschillende werkplekken voor de smid, touwvlechters, steenbakkers, houtbewerkers,… Veel van het bouwmateriaal wordt namelijk ter plekke gewonnen én gemaakt. Het motto van het project is bouwen om te begrijpen. Men bouwt namelijk niet in het wilde weg, maar alles wordt ondersteund door archeologen en andere wetenschappers.

De bezoekers aan het park krijgen op die manier veel uitleg én zien concreet hoe de stenen voor de muren gehouwen of gebakken worden naargelang hun functie, hoe een man in een rad een kraan die stenen doet stijgen, hoe bomen balken worden, met nagels samengehouden die de smid net maakte.

Het kasteel is nog lang niet klaar, maar de bouw vordert gestaag. Ondertussen was men duidelijk al een pak verder én recent voegde men een watermolen aan het domein toe naar 12de eeuws model, de tijd waarin het kasteel zou gebouwd kunnen zijn. Dit is een voorbeeld van hoe wetenschap dit project ondersteunt. Er zijn geen dergelijke watermolens meer te vinden maar verschillende jaren onderzoek en (her)ontwerpen maakten dit nu toch mogelijk.

Er is ook ontspanning met een alchemist (of was het nu een magiër) die drie maal per dag een opvoering doet, wat voor een leuke afwisseling zorgt.

Sorry voor de reclame-achtige tekst, maar Guédelon is echt een aanrader. Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s