Tips om anderstalige nieuwkomers in de eerste schoolweek een goede start te bezorgen

Kleutergewijs komt uit zomerslaap, mooi!

Kleutergewijs

Wat anderstalige nieuwkomers tijdens de eerste schooldagen ervaren, zet de toon voor de rest van het schooljaar. Uiteraard wil je hen veel groeikansen geven. Krijgen zij een plaats in jouw voorbereiding van het nieuwe schooljaar?

Ik vond de volgende tips via een berichtje van Karen Nemeth:

1.  Welke talen spreekt hij thuis?

Zelfs al kent het kind een mondje Nederlands, zorg ervoor dat je weet wat hij thuis spreekt. Zo kan je waardering tonen voor de thuistaal, en ondersteuning bieden, al is het maar in de vorm van een andere kleuter die thuis dezelfde taal spreekt.

2.  Affiche met welkom in de thuistalen.

Zoek voor alle thuistalen het woord voor ‘hallo’ of ‘welkom’ op (met google translate). Maak er een affiche mee die zichtbaar is voor alle ouders gedurende de eerste schoolweek. Zo ervaren ze vanaf dag 1 dat ze erbij horen, en welkom zijn met hun zorgen en…

View original post 273 woorden meer

Een gedachte over “Tips om anderstalige nieuwkomers in de eerste schoolweek een goede start te bezorgen

  1. Tip 1 is wat mij betreft onontbeerlijk in elke klas, niet alleen in het kleuteronderwijs. Voor jonge kleuters kan ook het gebruik van gebaren als taalondersteuning heel nuttig zijn (bv. SMOG). Visuele ondersteuning van woorden geeft rust en vertrouwen om te groeien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s