Misbruik het verantwoordelijkheidsgevoel van leerkrachten niet

Leerkrachten hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik weet niet of het ontstaat door de job, ik vermoed dat het eerder bij het profiel hoort van wie voor onderwijs kiest. Je merkt dit verantwoordelijkheidsgevoel vaak in kleine dingen. Al gemerkt hoe leerkrachten spreken over hun leerlingen, over hun klas.

Dit verantwoordelijkheidsgevoel kan nadelen hebben. Het kan soms leraren hinderen om risico’s te nemen en zwaar te experimenteren. Leerkrachten kunnen er onderdoor gaan als ze het gevoel hebben dat ze niet kunnen leveren aan hun kinderen wat ze verdienen.

Maar dat zelfde verantwoordelijkheidsgevoel zorgt er ook voor dat er nu al, op het moment dat ik dit schrijf, een pak leerkrachten in hun klaslokaal bezig zijn het nieuwe schooljaar voor te bereiden. Het klaslokaal aankleden, schilderen misschien, terwijl ook de directie all-round klusjesman of -vrouw blijkt te zijn.

Het is het zelfde verantwoordelijkheidsgevoel dat er voor zorgt dat – zoals vandaag uit een bevraging van het COV blijkt – leerkrachten zelf in de buidel tasten om te investeren in het materiaal dat er nodig is voor onze kinderen om bij te leren.

Het is het zelfde verantwoordelijkheidsgevoel dat er voor zorgt dat leerkrachten toch verder doen als klasgroepen groter worden, als omstandigheden zwaarder worden,… Ze willen er zo lang mogelijk zijn voor hun kinderen. Tot het breekt.

Laten we als samenleving dit verantwoordelijkheidsgevoel koesteren en vooral niet misbruiken. We hebben alle lesgevers – en directies, een verhaal vaak van verantwoordelijkheidsgevoel in het kwadraat – broodnodig en de cijfers van afhakers zijn nu al veel te hoog terwijl het aantal studenten die leerkracht willen worden stelselmatig daalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s