Evolutie van leerlingenaantallen in derde graad ASO, TSO en BSO (oa stijgende genderkloof)

Gisteren stond er in de kranten dat het aantal studenten die naar de universiteit gaan opvallend daalt, terwijl het aantal studenten in de hogescholen quasi status quo blijft. De verklaringen zijn wellicht divers (zalmmodel, voortgangsmaatregelen die strenger zijn aan de universiteiten, technische richtingen die in de lift zitten en die vaak op hogescholen gegeven worden,…) maar ik vroeg me af of er ook geen evolutie in de leerlingenaantallen die afzwaaien in het secundair onderwijs aan de basis kan liggen. Stel je voor dat er minder leerlingen afstuderen in het ASO (Algemeen vormend secundair onderwijs) en meer in het BSO (beroepsgericht secundair onderwijs), dan zou dit – mee – een verklaring kunnen zijn.

De overheid heeft een tool waarmee je dit zelf kan nakijken, de dataloep, en dus keek ik even naar de evoluties van de leerlingenaantallen in de derde graad ASO, TSO (Technisch secundair onderwijs) en BSO:

3degraadtotaal

Wat valt op? Het aantal leerlingen in het ASO blijft grotendeels gelijk, enkel bij het BSO zien we recente stijging.

Maar deze cijfers verbergen misschien verschillen in geslacht:

ASO
3degraadaso

Dit is echt opvallend. Het aantal meisjes in het ASO neemt traag maar gestaag toe, tegelijkertijd daalt het aantal jongens steeds verder (en zijn er sowieso een pak meer meisjes dan jongens in het ASO).

Die kloof bestaat ook in het TSO, maar omgekeerd:
3degraadtso

En idem in het BSO:
3degraadbso

Mijn mogelijke verklaring is dus wellicht fout, alhoewel ik de stijging in het BSO wel correct had ingeschat. Een andere verklaring die ik de voorbije 24u hoorde, namelijk de denataliteit – er zouden minder 18-jarigen zijn dit jaar – kan je wel op basis van deze grafieken nuanceren.

Wat me bij deze opzoeking echter het meest frappeerde, is hoe in het ASO de genderkloof stelselmatig toeneemt. We horen wel vaker praten over het ‘jongensprobleem’. Je moet dit een stuk nuanceren, het is niet alsof er geen jongens meer in het ASO zitten, maar de tendens naar meer hogeropgeleide vrouwen dan mannen zie je al duidelijk in het secundair onderwijs.

Een gedachte over “Evolutie van leerlingenaantallen in derde graad ASO, TSO en BSO (oa stijgende genderkloof)

  1. Pingback: Een nieuwe Education at a glance: de staat van het (Belgisch) onderwijs volgens de OESO | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.