Kunnen we nu al via genen te weten komen of een baby kan slagen in het leven?

Er is een groot verschil tussen erfelijkheidsonderzoek en genenonderzoek. Bij het eerste soort onderzoek bekijkt men via tweelingenonderzoek in welke mate bijvoorbeeld intelligentie gelijk is bij eeneiige tweelingen (die dezelfde genen hebben). Genenonderzoek is van een andere orde: hier kijkt men effectief naar in welke mate het al dan niet voorkomen van bepaalde structuren in de genen gelinkt kan worden aan bijvoorbeeld bepaalde eigenschappen van een persoon.

Nu zijn er 2 recente studies die misschien je een beetje bang kunnen maken:

  • In de The Genetics of Success-studie (wat een titel), werden 1000 Nieuw-Zeelandse kinderen gevolgd tot hun 38ste en bleek het voorkomen van een bepaalde polygenetische structuur een goede voorspeller voor sneller leren lezen, hogere intelligentie, hogere kans om in het buitenland te werken en hogere kans om een partner te vinden met een hogere sociale status. Maar opgelet: deze edu-genen verklaarden slechts 1-2% van het verschil. Niet erg veel dus.
  • Maar de genencombinatie die bekeken werd in een andere studie bij 4300 Britse tieners zou men tot 9,1% kunnen gaan qua verklaring.

Toch betekent dit niet dat we binnenkort een genentest bij de geboorte (of voor de geboorte) kunnen doen en dat je het succes in het verdere leven kan voorspellen. Het is duidelijk geen absolute voorspeller, zelfs als we 9.1% variantie kunnen verklaren. Maar de kans dat dit verklaarde deel groter wordt, is reëel. Tegelijk: genen hebben meer impact in optimale omstandigheden, naarmate de omstandigheden slechter zijn, wordt het aandeel van de omgeving in de ontwikkeling groter.

Veel mensen krijgen het behoorlijk op hun heupen als men dergelijke resultaten leest, maar de wetenschappelijke trein dendert verder. Ik vermoed dat we vooral de nodige ethische discussies zullen krijgen. (Onderzoeken gevonden via BPS Digest).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.