Een klein lofdicht op “Het geheim van de Meester”

Toen ik de aankondiging van “Het geheim van de Meester” zag, heb onmiddellijk de digicorder geprogrammeerd. Spijtig genoeg kan een digicorder al snel het digitale equivalent van de stapel te lezen boeken naast je bed worden. Gisteren eindelijk enkele afleveringen bekeken en ik ben om. Wat een fijne benadering om kunst bij een grote publiek te brengen.

Voor wie het programma niet kent, dit is de trailer:

Het idee lijkt te eenvoudig voor woorden: laten we in een team een meesterwerk proberen na te maken, maar al doen ontdekt men op welke problemen de oorspronkelijke artiest botste. In het geval van Mondriaan, ontdekt je het koortsige zoeken van de kunstenaar en werd moderne kunst opeens een stuk bevattelijker. Alles wordt wel gekruid met wat tv-ingrepen (ze moeten het doen in 5 weken, de zoektocht naar tape,…), maar deze leiden niet af en maken het wellicht toegankelijker.

Is het perfect? Nee, het is geen meesterwerk (pun intended), je merkt dat er soms delen van het verhaal weggelaten worden in de montage (de punaise-gaten in het werk van Mondriaan, het al dan niet uiteindelijk gebruiken van loodwit,…). Maar tegelijk: beste Canvas, neem het format graag over. We hebben hier ook meer dan genoeg meesters met geheimen!

Een gedachte over “Een klein lofdicht op “Het geheim van de Meester”

  1. ‘Het geheim van de meester’ is inderdaad een keigoed en voor iedereen toegankelijk programma.

    Het is een absolute aanrader voor wie van kunst houdt en op een aangename en zelfs spannende wijze de geheimen van het tot stand komen van een meesterwerk wil ontdekken.

    Ik hoop ook dat er een Vlaamse versie komt en dat de sociale media ons kunnen helpen om dit te bewerkstelligen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s