Wat betekent goed leiderschap op school? OESO-rapport

Vorige week was er nog het Education at a Glance-rapport, gisteren werd er alweer een ander nieuw rapport gepresenteerd. Kleiner van opzet, gebaseerd op TALIS 2013, maar niet onbelangrijk qua thema: leiderschap op school.

Je vindt hieronder een samenvattende presentatie met zeer veel tabellen, maar de essentie is in feite de volgende:

  • Instructional leadership is the set of practices that principals use in relation to the improvement of teaching and learning. It is a strong predictor of how teachers collaborate and engage in a reflective dialogue about their practice. In most countries and economies, the majority of principals act as instructional leaders, though one-third rarely engage in any of this type of action.
  • Distributed leadership is the ability of schools to incorporate different stakeholders in their decision- making processes. is type of leadership appears to advance the creation of a shared sense of purpose within schools. Nearly all schools involve their sta in decision-making processes, but they di er concerning the opportunities that are offered to students and their parents/guardians to be involved in school decisions.

    • Principals who acquired instructional leadership competencies through training, or in a separate course, are more engaged in instructional leadership actions in their school than principals who have not participated in such training.

Een gedachte over “Wat betekent goed leiderschap op school? OESO-rapport

  1. Pingback: Wat betekent goed leiderschap op school? OESO-r...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.