Risico’s nemen door tieners zou gelinkt zijn aan sneller leren

Als we denken aan tieners en het puberbrein vallen al snel woorden als ontontwikkelde prefrontale cortex, gevaarlijk experimenteren of bepaalde impulsen (nog) niet kunnen onderdrukken.

Een nieuwe studie toont echter dat er misschien een positief verhaal kan zijn aan de tienerhersenen die vaak vooral negatief belicht worden: net hierdoor zouden tieners mogelijk sneller leren.

Toch waarschuwen de onderzoekers, oa in dit artikel voor NPR, dat er nog voorzichtigheid geboden is. Het is een van de eerste keren dat het experimenteren op zo benaderd werd en de hele onderzoekstak is nog behoorlijk fris.

Abstract van de studie:

Adolescents are notorious for engaging in reward-seeking behaviors, a tendency attributed to heightened activity in the brain’s reward systems during adolescence. It has been suggested that reward sensitivity in adolescence might be adaptive, but evidence of an adaptive role has been scarce. Using a probabilistic reinforcement learning task combined with reinforcement learning models and fMRI, we found that adolescents showed better reinforcement learning and a stronger link between reinforcement learning and episodic memory for rewarding outcomes. This behavioral benefit was related to heightened prediction error-related BOLD activity in the hippocampus and to stronger functional connectivity between the hippocampus and the striatum at the time of reinforcement. These findings reveal an important role for the hippocampus in reinforcement learning in adolescence and suggest that reward sensitivity in adolescence is related to adaptive differences in how adolescents learn from experience.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s