Review-studie noemt sterkere werkethiek bij babyboomers en generationele verschillen een mythe

Jongeren horen wel vaker dat onze (groot)ouders een betere werkhouding of werkethiek hadden dan de jeugd van tegenwoordig. Of het idee dat werkende jongeren vandaag helemaal anders zijn, een idee waar zowat een hele markt rond is ontstaan?  Is dat wel zo? Een nieuwe review-studie van 77 Amerikaanse én Europese onderzoeken waarbij babyboomers, generatie X-ers en Millennials met elkaar vergeleken werden toont… geen verschillen.

“Human resource-related organizational interventions aimed at building 21st century skills should therefore not be concerned with generational differences in work ethic as part of the intervention.”

Abstract van het onderzoek:

Even though stereotypes suggest that older generational cohorts (e.g., Baby Boomers) endorse higher levels of work ethic than younger generations (e.g., Millennials), both the academic literature and popular press have found mixed evidence as to whether or not generational differences actually exist. To examine whether generational differences exist in work ethic, a dataset was compiled (k = 105) of all published studies that provided an average sample age and average work ethic score, with each sample becoming an observation, and being assigned a generational cohort based upon the average age of the sample. Three hierarchical multiple regressions found no effect of generational cohort on work ethic endorsement. In two of the three phases, results found a main effect of sample type, such that industry samples had higher work ethic endorsement than student samples. Implications for applied practitioners and future research streams for generational and work ethic research are discussed.

Een gedachte over “Review-studie noemt sterkere werkethiek bij babyboomers en generationele verschillen een mythe

  1. Pingback: Onderzoek en korte documentaire over veertigers vandaag (aka GenX, Merlina-generatie,…) | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s