Maakt boeken lezen je meer empathisch? Mogelijk slecht en goed nieuws!

Boeken lezen maakt je meer empathisch als mens. Het was nieuws in 2013, het was al een vermoeden uit 2006, het leek zo mooi. De studie in 2013 was de eerste die een oorzakelijk verband kon aantonen. Wat je las zou een invloed hebben op hoe je je inleeft in anderen.

Maar… er woedt momenteel een replicatiegolf in de onderzoekswereld. De oorspronkelijke onderzoekers hebben ondertussen zelf meer evidentie gevonden, en er zijn replicaties van henzelf en anderen die het oorspronkelijke onderzoek bevestigen.

Maar… er zijn ook 3 verschillende onderzoekscentra die het onderzoek uit 2013 probeerden opnieuw te doen en deze komen niet de zelfde resultaten uit. In een van deze recente studies gebruikte men de zelfde teksten, een gelijkaardige demografische groep als bij het oorspronkelijke experiment, enkel het aantal deelnemers was groter (lees: beter). Maar het directe effect op empathie die de oorspronkelijke onderzoekers vonden, bleek niet aanwezig.

Wel duidelijk aanwezig was dat mensen die langere tijd al fictie lazen, met meer empathie samengaat. Zo bevestigt deze studie wel de inzichten uit 2006.

Ik haalde dit voorbeeld uit het onvolprezen BPS Digest. Buitenstaanders zouden nu dit voorbeeld kunnen gebruiken om wetenschap te relativeren. Terwijl dit vooral toont hoe wetenschap werkt. Hypotheses, experimenteren, conclusies, die op hun beurt getest worden. Ik ben zelf zeer blij met wat sommige de replicatie-crisis noemen. Crisis kan in deze enkel maar groei betekenen. Binnenkort verschijnt er van mezelf en Paul Kirschner een studie met daarin interessante resultaten. Maar zeker kunnen we nooit zijn. Daarom roepen we in de laatste paragraaf op dat mensen ons onderzoek zouden repliceren. Zo groeit kennis nu eenmaal. Ook al lijkt het soms de processie van Echternach. En ook al lijkt het soms voor de buitenwereld alsof wetenschappers zich constant tegenspreken.

En ondertussen? Zou ik vooral blijven lezen.

Een gedachte over “Maakt boeken lezen je meer empathisch? Mogelijk slecht en goed nieuws!

  1. Pingback: maakt literatuur mensen / jongeren empathischer? | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.