De nieuwe schermtijd-aanbevelingen van de Amerikaanse vereniging van pediaters

Het was lang de regel die je het vaakst hoorde: maximum 2 uur schermtijd voor 12 jaar en geen schermtijd voor 2 jaar. De bron voor deze regel was de AAP, de Amerikaanse associatie van pediaters. Maar een tijdje geleden besefte deze vereniging dat deze regels, nog opgesteld toen media vooral televisie was, dat een herziening nodig was. Onder andere Europese onderzoekers zoals Patti Valkenburg of Sonia Livingstone hadden ook al uitspraken in die zin gedaan.

Vervolgens werd de regel geschrapt en in afwachting van nieuwe aanbevelingen kwam de tip vooral naar je kind te kijken.

Nu zijn de nieuwe aanbevelingen er en er zitten enkele opvallende elementen in:

  • Geen schermtijd voor 18 maanden en in feite ook niet voor de moeder als ze met het kind bezig is:
    “The noise and activity of a screen are distracting for a child. Even if the baby isn’t directly looking at the screen — for example, if a mother is nursing her child on the couch while watching TV — the baby can be overstimulated by the lights and sounds, which may cause distress and sleep problems.
    Maar nog opvallender is de link die gelegd wordt met hechting,Yolanda Reid Chassiakos – auteur van het rapport – legt aan CNN uit “When a mother is breast-feeding, that is a crucial bonding time. The more face-to-face interaction children have with mothers and other adults, especially eye contact, the better for the brain development of infants.”
  • 2 tot 5 jaar: maximum 1 uur schermtijd per dag. De AAP beveelt ‘creative, unplugged playtime’ voor peuters en kleuters en pleiten liever voor kwaliteitsvolle programma’s zoals Sesamstraat dan voor andere soorten programma’s en reclame. Wel goed is volgens de dokters om Skype en andere face-to-face app’s te gebruiken voor bijvoorbeeld contact met grootouders.
  • 6 jaar en ouder? Beperk de schermtijd. Eerst en vooral opvallend: de (verplichte) schermtijd voor school- en huiswerk mag je niet meer meetellen in de totale schermtijd. In plaats van een duidelijke hoeveelheid tijd aan te bevelen, pleit de AAP vooral voor genoeg slaap voor kinderen én tieners, voor genoeg beweging en offline sociale interactie (naast de schermtijd).

Het is dus niet zo dat de dokters tegen nieuwe media zijn, maar wel dat het best met mate is. Ouders moeten dan media mentoren worden waarbij naast samen spelen en positieve interesse in het mediagedrag ook medialoze tijd belangrijk is.

Ik moet zelf nog wat nadenken over deze aanbevelingen. Op sommige vlakken lijken ze me behoorlijk behoudsgezind en voorzichtig, anderzijds is het huiswerk uit de weging halen logisch, maar ook potentieel in conflict met andere aanbevelingen.

Het hele rapport “Children and Adolescents and Digital Media” kan je hier raadplegen.

3 gedachten over “De nieuwe schermtijd-aanbevelingen van de Amerikaanse vereniging van pediaters

  1. Pingback: De nieuwe schermtijd-aanbevelingen van de Ameri...

  2. Hmmmm. Geen schermtijd voor de mama terwijl ze met haar baby bezig is. Heb dan eens een baby aan de borst die 12 keer per dag een half uur of langer drinkt. Ik zweer je dat je dan blij bent met je smartphone erbij… Voor de rest vrees ik dat ik een hels slechte mama ben als ik dit lees. Niet dat ik ze als baby achter de tv heb geplakt en dat wij nooooooooit samen spelen, maar 1 uur per dag voor ipad + tv is echt wel weinig.

  3. Pingback: Nieuw schermtijd onderzoek bij peuters ziet toch mogelijk negatief effect op ontwikkeling | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.