Wat vind je over onderwijs in VRIND 2016? Deel 3: (hoger) opgeleid en levenslang

Ik maak deze week een reeks over wat er te vinden is in de Vlaamse regionale indicatoren, VRIND 2016. In dit deel gaat het over scholingsgraad en levenslang leren.

De Vlaming is steeds vaker hoger opgeleid:

  • In 2015 beschikt 43% van de 30-34-jarigen in het Vlaamse Gewest over een diploma hoger onderwijs. Daarmee voldoet Vlaanderen aan de EU 2020-doelstelling van 40% en scoort het beduidend hoger dan het EU28-gemiddelde, maar voldoet nog niet aan de Vlaamse aanscherping ervan (47,8%). Vrouwen doen het duidelijk beter dan mannen: de helft van de 30-34-jarige vrouwen heeft een diploma hoger onderwijs. Bij mannen is dat ongeveer 36% (figuren 2.49 en 2.50).
  • En er is een positieve evolutie:
    scholingsgraad

Minder positieve evolutie is merkbaar als het gaat over de democratisering van het (hoger) onderwijs:

  • Van kinderen van niet-hooggeschoolde ouders wordt verwacht dat 60% in 2020 hoger onderwijs volgt. In 2013-2014 gaat het om 54% van de jongeren. De participatie van jongeren met een niet-hooggeschoolde moeder neemt de voorbije jaren niet toe (figuur 2.48). Zoals voor vele opleidingsindicatoren scoren meisjes heel wat beter dan jongens. Zij bereiken al wel de vooropgestelde 60%-doelstelling.

Onderwijs is er niet enkel voor jongeren:

  • 7% van de Vlamingen neemt deel aan levenslang leren. In het kader van de Pact 2020-strategie werd bepaald dat de deelname aan levenslang leren in 2020 15% moet bedragen. Het Vlaamse Gewest scoort ook in een Europese context niet zo goed. Het gemiddelde van alle EU-lidstaten ligt, net als in 2014, op 10,7% ( guur 2.36). In Vlaanderen zien we wel een toename in de inschrijvingen in het volwassenenonderwijs.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s