Een ander soort discussie: wat willen we bewaren?

Het is een woord waar ik meer jeuk van krijg dan van vlooien, maar disruptie blijft een centraal thema in veel hedendaags denken. De voorbije weken kwam ik enkele kwalijke gevolgen tegen van hedendaagse disrupties, oa door Uber, dat bij mij een vraag begon te rijpen: naast dat we ons moeten afvragen wat allemaal op de schop moet, is het even belangrijk stil te staan bij wat we willen bewaren.

Al snel kan je hier te persoonlijk worden, bijvoorbeeld in mijn geval zou het zijn cola in flesjes van 20cl, de Fender Stratocaster en ongeveer alle muziek die hier ooit mee gemaakt werd en de steak Martino, maar ik bedoel het ruimer.

Ik heb absoluut geen exhaustieve lijst, maar wil enkele concrete voorbeelden geven van dingen waar ik zelf voor zou pleiten.

  • Onderzoeks- en wetenschapsjournalistiek. Nu media steeds meer onder druk staan, komen twee duurdere vormen van journalistiek in het gedrang die volgens mij nochtans onontbeerlijk zijn voor de rol van vierde macht.
  • Onderwijs als gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Over deze heb ik nog het langst getwijfeld. Niet over de noodzaak, wel over de formulering. Onderwijs evolueert, dus het hoe wil ik niet vastleggen. Er zijn prima scholen die niet vanuit overheid ontstaan zijn, dus vrij initiatief zou ik hier zeker niet willen onmogelijk maken. Maar curriculum als in wat we als samenleving belangrijk vinden en de kwaliteitscontrole (om te kijken of dit curriculum al dan niet bereikt wordt), lijken me onontbeerlijk.
  • Onafhankelijk onderzoek. Er is veel onderzoek dat door bedrijven en instellingen betaald worden, en dat is fijn. Maar humane wetenschappen, fundamenteel onderzoek en ander onderzoek met niet onmiddellijke return on investment worden vandaag al vaak snel in vraag gesteld.

Na deze drie voorbeelden komen de spreekwoordelijke drie puntjes om de discussie open te gooien.

Oja, ik denk echt dat we in de toekomst evenveel nood zullen hebben aan ethici als aan technici…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.