Kinderen van 3 jaar zien al wie er echt de baas is

Vanaf wanneer kunnen kinderen herkennen wie er de meeste macht heeft in een gezelschap, ook wel ‘social power’ genoemd. Onderzoekers Gülgöz en Gelman van de universiteit van Michigan bekeken deze vraag naar ‘social power’ en ontdekten dat kinderen vanaf 3 doorhebben wie het meest te zeggen heeft in een gezelschap. Maar het waarom evolueert met ouder worden. Rond 3 herkennen kinderen wie er bepaalt wat er mag gebruikt worden of niet, wie toestemming geeft en en wie bepaalt welke doelen er belangrijk zijn.

Een concreet voorbeeld: 3-jarigen kunnen in de volgende situatie al zeer goed inschatten wie er de baas is:

Flip and Blip wanted to get dessert. Flip wanted to get ice cream, while Blip wanted to get candy. They could only go to one place. Flip and Blip went to the ice cream store and got ice cream.

Pas vanaf 5-6 jaar herkennen kinderen het zetten van sociale normen als teken van ‘social power’, denk dan aan bijvoorbeeld bepalen welke kleren kunnen of niet kunnen, zoals in dit voorbeeld:

“Dizz was telling Fizz and their friends that red is the best color and that from now on everyone should wear red. The next day, Fizz came to school wearing a red t-shirt, just like the one Dizz had been wearing. Fizz told Dizz, ‘Look at my red t-shirt.’”

Het meest opvallende: het geven van opdrachten wordt pas gezien als teken van ‘social power’ vanaf 7-9 jaar, zoals in dit voorbeeld:

“Rafyy and Zaffy were playing with blocks. Raffy was telling Zaffy what to build. Raffy told Zaffy to build a house, and Zaffy built a house.”

Abstract van het onderzoek:

Power differences are observed in children’s early relationships, yet little is known about how children conceptualize social power. Study 1 recruited adults (= 35) to assess the validity of a series of vignettes to measure five dimensions of social power. Using these vignettes, Study 2 (149 three- to nine-year-olds, 42 adults) and Study 3 (86 three- to nine-year-olds, 22 adults) showed that children visiting a science museum at a middle class university town are sensitive to several dimensions of social power from a young age; however, an adult-like breadth of power concepts does not develop until 7–9 years. Children understand social power whether the powerful character is malevolent or benevolent, though malevolent power is easier to detect for children and adults.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s