Maakt Facebook verlaten gelukkig?

Facebook is ondertussen het grootste café met de meest storende reclame ter wereld en met o.a. de meer ongeloofwaardige toogpraat die de televisie in de hoek met het echte nieuws vaak overstemt. Uit dit café weggaan, maakt dat gelukkig?

Volgens een nieuwe Deense studie wel. 1095 vrijwilligers werden verdeeld over 2 groepen: een groep die gewoon de sociale mediasite mocht blijven gebruiken, en een groep die een weekje de site helemaal links zou moeten laten liggen. 87% van de laatste groep slaagde hier ook in.

En wat blijkt: de groep die zich van Facebook onthield, voelde zich na een week gelukkiger dan de blijvers.

Mooi, de sociale media doemdenkers hebben dus toch gelijk? Niet zo snel.

Neuroskeptic maakt terecht enkele bedenkingen:

  • Ja, het was een RTC, maar de deelnemers wisten in welke groep ze zaten. Het is nogal makkelijk om door te hebben wie controlegroep en wie testgroep was.
  • De oproep gebeurde via sociale media, de kans dat de vrijwilligers al effectief overwogen om een tijdje te stoppen, is realistisch.
  • Het effect is significant maar klein.

Zelf heb ik nog te bedenking dat een week een kleine periode is. Dit is eerder onderzoeken wat het effect is van een digitale vakantie. En die maakt dus mogelijk, een klein beetje gelukkiger.

Abstract van het onderzoek:

Most people use Facebook on a daily basis; few are aware of the consequences. Based on a 1-week experiment with 1,095 participants in late 2015 in Denmark, this study provides causal evidence that Facebook use affects our well-being negatively. By comparing the treatment group (participants who took a break from Facebook) with the control group (participants who kept using Facebook), it was demonstrated that taking a break from Facebook has positive effects on the two dimensions of well-being: our life satisfaction increases and our emotions become more positive. Furthermore, it was demonstrated that these effects were significantly greater for heavy Facebook users, passive Facebook users, and users who tend to envy others on Facebook.

Een gedachte over “Maakt Facebook verlaten gelukkig?

  1. Twee jaar geleden deed ik zelf zes weken zonder alle social media en ook zonder smartphone. Dat beviel uitstekend. De smartphone moest echter weer terug i.v.m. groepsWhatsApps en mail. Met de smarthpone is ook Facebook teruggekeerd. Heb laatst wel alles wat ik ooit geplaatst heb verwijderd met een plug-in. Dat was heerlijke. Momenteel gebruik ik het alleen voor het delen van mijn eigen blog. Heb geen alternatief medium waar ik zo makkelijk een grote groep mensen bereik. Twitter gebruik ik ernaast, maar is lastiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s