Het belang van ouders en vrienden in het voorkomen van dropouts

De laatste jaren daalde het aantal dropouts in Vlaanderen tot 7%, wat een zeer goede evolutie is, maar elke dropout is er nog eentje te veel. Voor een nieuwe studie die ik voorlopig enkel via de BBC vond interviewden de onderzoekers 125 tieners tussen 15 en 18 uit een school in Chicago met zeer veel dropouts. Via de interviews wilde men kijken naar factoren die dropout-kansen vergroten en kunnen verkleinen.

De invloed van ouders bleek groot, de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs was de grootste invloed van allemaal. Maar… die invloed werd verwaarloosbaar als te kwetsbare kinderen vrienden kregen met een negatieve houding tegenover school.

Pas de betrokkenheid van ouders vergroten als de jongere overweegt om te stoppen is te laat, volgens de onderzoekers. Het gaat vooral om vroeg problemen te detecteren en vooral potentiële dropouts genoeg in contact laten komen met jongeren die school wel zien zitten, ook nog volgens de onderzoekers.

Update: ondertussen staat het volledige onderzoek online:

In 2012, more than three million students dropped out from high school. At this pace, we will have more than 30 million Americans without a high school degree by 2022 and relatively high dropout rates among Hispanic and African American students. We have developed and analysed a data-driven mathematical model that includes multiple interacting mechanisms and estimates of parameters using data from a specifically designed survey applied to a certain group of students of a high school in Chicago to understand the dynamics of dropouts. Our analysis suggests students’ academic achievement is directly related to the level of parental involvement more than any other factors in our study. However, if the negative peer influence (leading to lower academic grades) increases beyond a critical value, the effect of parental involvement on the dynamics of dropouts becomes negligible.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.