Waar de minister van onderwijs niets over kan of zal zeggen…

Het regent reacties over de hervorming/modernisering/update van het secundair onderwijs, maar in die reacties merk ik dat veel mensen niet echt weten waar de minister en bij uitbreiding de Vlaamse overheid over kan beslissen. Er is in België grondwettelijk vrijheid van onderwijs en dat wordt bij ons vaak behoorlijk groot begrepen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het huidige onderwijsakkoord in het verlengde ligt van die brede invulling van vrijheid van onderwijs.

Zo zal een minister van onderwijs nooit opleggen hoe er didactisch of pedagogisch moet les gegeven worden. Je kan altijd dingen suggereren, maar stel je voor dat de minister een onderwijsvisie van scholen zou opleggen, dan staat bijvoorbeeld Rik Torfs al snel klaar om “staatspedagogiek” boven te halen.

Daarom zijn eindtermen ook minimumdoelen waarbij de scholen nog eigen accenten kunnen leggen door doelen toe te voegen. En zelfs dan nog: het Steineronderwijs heeft succesvol andere eindtermen bedongen voor de rechte omdat de volgorde in strijd was met hun onderwijsvisie.

Maar die vrijheid gaat nog veel verder. Zo pleit de hoofdredacteur van Tertio voor: “na te denken over het klassieke lessenroostersysteem, inclusief de huidige architectuur van klaslokalen.” Mooi, maar dat zijn terug de scholen die daar over beslissen. Niet de overheid. Wil je trouwens graadklassen, of modules van 6 weken. Wil je les geven terwijl alle leerlingen ondersteboven omdat dit voor meer zuurstof zou zorgen voor de hersenen (ik verzin dit voor alle duidelijkheid) dan kan dat. Soms heb ik wel de indruk dat sommige scholen zelf niet beseffen hoeveel vrijheid ze hebben, en hoor ik te snel ‘dat mag niet van Brussel’ als het iets is waar helemaal geen regels over bestaan. Of, Brussel wil iets anders zeggen dan de Vlaamse overheid… Want koepels en netten kunnen vaak wel in samenspraak met de overheid een stuk in die vrijheid stappen. Dit is ook wat Barbara Moens beschrijft als de strijd achter de schermen in dit stuk.

Dus in alle suggesties, weet goed tegen wie je je richt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s