Meisjes voelen zich al vanaf 6 jaar minder getalenteerd

Het is een Amerikaans onderzoek bij Amerikaanse meisjes, maar de resultaten zijn behoorlijk alarmerend: zes-jarige meisjes zullen zich minder snel slim noemen dan even oude jongens en meisjes op die leeftijd zullen eerder geneigd zijn opdrachten te mijden voor kinderen die “really, really smart”, heel erg slim zijn.

De onderzoekers, Lin Bian en haar collega’s, deden experimenten zoals een foto waarvan de deelnemers moesten raden welke van 4 kinderen – 2 meisjes en 2 jongens – de beste punten op school behaalden. Ze deden deze experimenten met 5-, 6- en 7-jarigen omdat men weet dat stereotypen rond deze leeftijden beginnen op te duiken. 5-jarigen bleken er geen last van te hebben, vanaf gemiddeld 6 jaar is het wel het geval.

Abstract van het onderzoek:

Common stereotypes associate high-level intellectual ability (brilliance, genius, etc.) with men more than women. These stereotypes discourage women’s pursuit of many prestigious careers; that is, women are underrepresented in fields whose members cherish brilliance (such as physics and philosophy). Here we show that these stereotypes are endorsed by, and influence the interests of, children as young as 6. Specifically, 6-year-old girls are less likely than boys to believe that members of their gender are “really, really smart.” Also at age 6, girls begin to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.” These findings suggest that gendered notions of brilliance are acquired early and have an immediate effect on children’s interests.

Een gedachte over “Meisjes voelen zich al vanaf 6 jaar minder getalenteerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.