Ze lachten ook met Galileo…

De voorbije weken heb ik vrij veel voorbeelden gehoord en gelezen van wat de Galileo Gambit genoemd wordt. Het is een manier van argumenteren die Daniel Willingham ook bespreekt in het boek dat ik van hem hertaalde.

Kijk even of je het herkent, bijvoorbeeld over het basisinkomen (waar ik me niet voor of tegen wil uitspreken), lees je vaak: veel verworvenheden die we vandaag hebben, werden vroeger ook onmogelijk bevonden.

Ja, maar dat zegt dus niks over het basisinkomen. Er zijn ook tal van ideeën die vroeger onmogelijk bevonden werden, maar die er vandaag ook niet gekomen zijn.

Als iemand zegt dat ze vroeger ook met Edison, Copernicus, Galileo, Steve Jobs,… gelachen hebben, dan zegt die persoon in feite dat hij of zijzelf of het idee dat ze verdedigen even geniaal is als de voornoemde persoon of ideeën zonder een argument te geven waarom het zo geniaal is.

In feite zeggen ze dus niks, behalve dat ze een beetje veel opscheppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s