Verschillende cijfers, hoeveel dropouts zijn er nu in Vlaanderen?

Gisteren bekendgemaakt, vandaag in de media: het aantal dropouts/vroegtijdige schoolverlaters in Vlaanderen:

In het schooljaar 2014-2015 verliet 11 procent van de leerlingen vroegtijdig de schoolbanken, terwijl het in 2009-2010 nog om 12,9 procent ging.

Dat is al een eerste percentage, maar de VRT voegt er nog een tweede percentage aan toe:

In de toekomst wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de meetmethode trouwens laten aanpassen, want een groep jongeren uit het buitengewoon onderwijs die geen kwalificatie kan halen, wordt nu ten onrechte bestempeld als vroegtijdige schoolverlater. Als deze groep niet zou worden meegeteld, zouden er slechts 9,5 procent vroegtijdige schoolverlaters zijn.

Nu, als je naar Eurostat gaat kijken, dan krijg je voor 2015 nog een ander cijfer, namelijk 10%. Maar, dat is voor België, wetende dat het aantal dropouts in Wallonië een pak hoger ligt dan in Vlaanderen, snap je dat het percentage in Vlaanderen lager zou moeten liggen, in dit rapport spreekt men bijvoorbeeld van 7%. In deze presentatie van de Vlaamse overheid over vroegtijdig schoolverlaten vind je zowel 11% als 7%.

Zeer veel cijfers over een zelfde fenomeen, hoe kan dit? Simpel: verschillende definities, verschillende groepen. Bij Eurostat kijkt men zo naar de groep tussen 18 en 24 die geen diploma lager secundair onderwijs heeft behaald of in training is:

The indicator is defined as the percentage of the population aged 18-24 with at most lower secondary education and who were not in further education or training during the last four weeks preceding the survey.

Dat dit een ander cijfer oplevert dan onderzoek dat kijkt wie stopt met studeren op 18 zonder einddiploma hoeft niet te verbazen, want we hebben in Vlaanderen verschillende mogelijkheden om na vroegtijdig schoolverlaten toch nog de kans te krijgen om nog een getuigschrift of een training te krijgen, zoals via Syntra, VDAB, enz.

Wat wel opvalt is dat alle indicatoren, ongeacht de definitie die men hanteert, al jaren op een rij aan het dalen zijn, wat positief nieuws is. Tegelijkertijd: elke vroegtijdige schoolverlater is er een te veel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.