Geen correlatie tussen persoonlijkheid op 14 en op 77

Op mijn Engelstalige blog bracht ik een onderzoek hoe persoonlijkheidstrekken bij kleuters besmettelijk kunnen zijn. Dit zou wijzen op een op dat moment nog dynamisch karakter van persoonlijkheid. De vraag of persoonlijkheid al dan niet dynamisch of statisch is – samen te vatten als: kan je ooit je partner veranderen – houdt de mensheid al wel langer bezig. Deze nieuwe studie bij 1208 Schotse tieners geeft munitie tegen een statische visie: in een ongelooflijke langlopende longitudinale studie blijkt er nauwelijks correlatie te zijn tussen persoonlijkheidstrekken op je 14de en 63 jaar later. De onderzoekers vonden van de oorspronkelijke tieners 635 nog levende personen terug.

Toch is het complexer dan dat, omdat een kenmerk wel degelijk relatief stabiel bleek: “Stability of Moods”, ook Conscientiousness bleek te flirten met significant correlerend (lees bijna, maar toch niet).

UPDATE: Deze reactie van Frederik Anseel is meer dan terecht en is een cruciale nuancering die in mijn oorspronkelijke post ontbrak:

Abstract van het onderzoek:

There is evidence for differential stability in personality trait differences, even over decades. The authors used data from a sample of the Scottish Mental Survey, 1947 to study personality stability from childhood to older age. The 6-Day Sample (N = 1,208) were rated on six personality characteristics by their teachers at around age 14. In 2012, the authors traced as many of these participants as possible and invited them to take part in a follow-up study. Those who agreed (N = 174) completed a questionnaire booklet at age 77 years, which included rating themselves and asking someone who knew them well to rate them on the same 6 characteristics on which they were rated in adolescence. Each set of 6 ratings was reduced to the same single underlying factor, denoted dependability, a trait comparable to conscientiousness. Participants’ and others’ older-age personality characteristic ratings were moderately correlated with each other, and with other measures of personality and wellbeing, but correlations suggested no significant stability of any of the 6 characteristics or their underlying factor, dependability, over the 63-year interval. However, a more complex model, controlling rater effects, indicated significant 63-year stability of 1 personality characteristic, Stability of Moods, and near-significant stability of another, Conscientiousness. Results suggest that lifelong differential stability of personality is generally quite low, but that some aspects of personality in older age may relate to personality in childhood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.