Waarover spraken jongeren met Awel in 2016? Ouders blijft top thema

Vandaag publiceerde Awel (de kinder- en jongerentelefoon) het jaarlijkse overzicht. Dit is het persbericht, met een kleine bedenking van mezelf na het persbericht:

In 2016 voerden de vrijwilligers van Awel 33.253 gesprekken met kinderen en jongeren. Dat is een daling met 5% tegenover 2015, toen vooral de aanslagen in Parijs heel wat vragen opriepen bij de Vlaamse jeugd. Awel zag een duidelijke piek in het aantal oproepen in de weken na 13 november. Hoewel de aanslagen niet veel later in eigen land plaatsgrepen, was het effect op het aantal oproepen in maart 2016 aanzienlijk kleiner en bij de aanslagen in Nice van juli 2016 en in Berlijn van december 2016 zag Awel helemaal geen effect meer in de gesprekken aan de hulplijn. Ook opvallend: waar ‘angst en spanning’ op de zevende plaats staat in de lijst van meest besproken onderwerpen, blijft de relatie tot de ouders sinds jaren op kop staan met een aandeel van 21% van alle gesprekken.

Minder contacten over angst en spanning: gewenning of betere hulpverlening?

Dat de aanslagen in 2016 niet zo’n piek teweeg brachten, kan verschillende oorzaken hebben. Het is denkbaar dat jongeren gewend zijn geraakt aan het voorvallen van aanslagen dicht bij huis. Mogelijk zijn ouders, scholen en leeftijdsgenoten intussen ook beter voorbereid om kinderen en jongeren met vragen hierover op te vangen. Het thema ‘angst en spanning’ was al een vaste gast in de top 10 van gespreksonderwerpen bij Awel voordat aanslagen dichter bij huis voorvielen. We kunnen daarom vermoeden dat het aandeel van de aanslagen in de cijfers niet alleen tijdelijk maar ook beperkt is. Begin 2018 wil Awel hierover uitsluitsel kunnen geven dankzij een grondige studie van gesprekken geregistreerd onder ‘angst en spanning’.

Ouders blijven meest besproken onderwerp

Jongeren liggen nog steeds het vaakst wakker van hun relatie met hun ouders. Jaar na jaar, ook in 2016, is dat het meest besproken thema bij Awel. Bovendien is het aandeel ervan alleen maar toegenomen: één op de vijf gesprekken gaat intussen hierover, bij de chat zelfs bijna één op de drie. Deze gesprekken gaan over conflict tussen ouders, scheiding, niet kunnen praten met ouders en dergelijke meer. Verbinding met elkaar blijkt, ongeacht de situatie, de belangrijkste vereiste voor een goede band. Investeren in het welzijn van gezinnen en het emotioneel welbevinden van kinderen en jongeren moet dan ook een topprioriteit zijn.

Awel ontwikkelde een tool die kinderen en jongeren kan helpen om met hun ouders in gesprek te gaan, deze werd in 2016 door 7241 kinderen en jongeren geraadpleegd. Omdat jongeren ook vaak heel wat steun vinden bij elkaar, lanceert Awel deze zomer een peer-to-peerproject op het interactieve forum waarbij de focus ligt op lotgenotencontact.

Website blijft drukbezocht

Jongeren die zelf geen vraag durven, willen of kunnen indienen, komen ook goed op de website awel.be terecht en lezen er wat Awel en leeftijdsgenoten zeggen. Awel.be telde in 2016 maar liefst 1.736.030 bezoeken, een toename met 7% tegenover vorig jaar.

Lees hier alle cijfers van Awel in 2016 of download het document in bijlage.

De kleine persoonlijke noot: ik denk dat er inderdaad veel is ingezet door oa scholen om kinderen en jongeren de kans te geven om over terreur te spreken. Het kan ook zijn dat deze onderwerpen ook makkelijker met ouders en leerkrachten te bespreken zijn dan bvb ouders zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s