Personaliseren, differentiatie en gestandaardiseerde testen

Kreeg vandaag een zelfde vraag van verschillende mensen, dus een extra blogpost dringt zich op.

Naar aanleiding van de berichten in de Standaard (en lees graag ook de meer genuanceerde versie van de onderzoekers zelf) kreeg ik de vraag hoe je gecentraliseerde toetsen kan rijmen met net de grotere vraag naar differentiatie en personalisatie.

Deze vraag is niet onlogisch, omdat deze twee tendenzen effectief elkaar lijken tegen te spreken. Belangrijk is te begrijpen dat differentiatie (en de meer hippere vorm: personaliseren) op verschillende aspecten van het leerproces kunnen slaan: je kan zowel differentiëren op vlak van doelstellingen, tijd, inhouden, media, werkvormen,… en logischerwijze ook op vlak van evaluatie. Evalueren houdt best ook verband met alles wat vooraf kwam. Beoordelen kan je best niet los zien van doelen en aanpak (zie ook onder andere het concept van constructive alignment).  Mijn favoriete quote over evaluatie (en dus ook over de doelen die je evalueert): ze zijn de staart die de hond doen kwispelen.

Maar… differentiatie en personalisatie betekent niet dat er geen gemeenschappelijke (minimum)doelen zouden zijn die door de overheid vastgelegd worden. Iedereen leert bijvoorbeeld Nederlands en meerdere andere talen, wiskunde, enz.

En terwijl bijvoorbeeld vanaf volgend jaar er voor Engels, Frans en Duits enorme verschillen kunnen ontstaan in het basisonderwijs omdat scholen zelf kunnen kiezen wanneer ze al dan niet met taalinitiaties beginnen, zal er wel degelijk een punt zijn binnen het leerplichtonderwijs dat er door het gros van de leerlingen een bepaald niveau bereikt moet worden. Hier kunnen gestandaardiseerde testen eventueel een rol spelen. Zelfs binnen gedifferentieerde pakketten kunnen dergelijke testen een zekere meerwaarde betekenen.

Op die manier hoeven beide tendenzen elkaar dus niet noodzakelijk tegen te spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s