CLIL in het secundair onderwijs: niets dan positief nieuws?

Goede samenvatting met oog voor het positieve en de duidelijke aandachtspunten.

DUURZAAM ONDERWIJS

Geschiedenis in het Frans? Economie in het Engels? Het kan in het Vlaams secundair onderwijs, en het heet CLIL (Content and Language Integrated Learning). De Europese Unie breekt al lang een lans voor CLIL, omdat het zowel de vreemdetalenkennis als de vakgebonden kennis van leerlingen ten goede kan komen. Momenteel hebben 61 secundaire scholen in Vlaanderen het ingevoerd. De Vlaamse onderwijsinspectie voerde een evaluatie-onderzoek uit van de CLIL-praktijk in 23 van deze scholen, en de Tsjechische Bara Benezova voltooide aan de KU Leuven recent een doctoraat over de impact van CLIL op woordenschatverwerving (in de vreemde taal). Wat kunnen we uit die twee onderzoeken leren?

– CLIL zet leraren aan om na te denken over de kracht van hun vakdidactiek. CLIL-leerkrachten werken relatief veel met interactieve werkvormen, zoeken naar manieren om hun taalaanbod visueel te ondersteunen, hun abstracte instructietaal in te bedden in concrete contexten en moeilijke termen grondig uit…

View original post 508 woorden meer

Een gedachte over “CLIL in het secundair onderwijs: niets dan positief nieuws?

  1. Ik heb er twee jaar geleden zelf een onderzoekje naar gedaan binnen de lerarenopleiding: daaruit bleek dat van in het pilootproject maar een zeer klein percentage leerlingen geen Nederlands als moedertaal had en er over de effecten op niet-moedertaalsprekers ook weinig info te vinden was in de literatuur. Dit lijkt me toch ook een belangrijk aandachtspunt (in het bijzonder voor scholen in grootstedelijke context).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.