OESO-minirapport over vervrouwelijking van het lerarenkorps

Gisteren bracht ik nog een PISA in Focus, vandaag een Education Indicators in Focus over de vervrouwelijking van het lerarenkorps.

  • Historically across the OECD, the teaching profession has been largely dominated by women. The share of female teachers has been increasing over the past decade – reaching 68% in 2014 for all levels of education combined.
  • The gender disparity decreases gradually with the level of education, from 97% of women in pre-primary education to 43% in tertiary education. Between 2005 and 2014, the gender gap increased at the primary and secondary levels, but decreased at the tertiary level.
  • Male teachers earn 71% of the wages of other tertiary-educated workers in primary education, and this number increases to 81% in upper secondary education. In contrast, female teachers earn at least 90% of the wages of other tertiary-educated female workers at all education levels. This sharp difference in relative wages may contribute to making teaching more attractive to women.
  • The largest share of women is found among the new generation of teachers (below the age of 30), raising concerns about the intensification of gender imbalances over time – in particular at the lower education levels, where women make up the great majority of teachers.

En het is inderdaad opvallend, hoe het verschilt tussen onderwijsniveaus:

female-teachers-oeso

De OESO legt in het rapport naast meer vrouwen op de arbeidsmarkt en hardnekkige stereotypen in denken over werk, vooral de link met salaris als mogelijke verklaring:

Gender differences are more significant when it comes to teachers’ salaries relative to other tertiary-educated workers. On average across OECD countries, male primary school teachers (aged 25-64) earn 71% of the wages of other tertiary-educated men. This number increases to 76% in lower secondary education and 81% in upper secondary education. Female teachers earn a significantly higher relative wage. Women in primary education earn over 90% of the salaries of other tertiary-educated female workers, and even slightly more than them at the lower and upper secondary levels (Figure 3). These sharp differences in relative salaries for men and women are likely to have made the teaching profession more appealing to women, especially at the lower levels of education.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.