Is er een genderkloof in ons onderwijs? En zo ja, wat doen we eraan?

Interessante samenvatting van een nieuw boek van David Mitchell met inzichten die we ook bespreken in ons mytheboek. Bij de vaak prima aanbevelingen zijn er wel een paar waar ik bedenkingen bij wil maken.
Zo ben ik zelf zeker niet tegen de filosofie van UDL, maar de effectiviteit kan moeilijk bewezen worden. Er zijn trouwens genoeg andere redenen om te variëren in werkvormen.
Een tweede opmerking is dat je tussen de regels in de aanbevelingen kan lezen hoe een volledige maatschappij een rol speelt. Onderwijs kan impact hebben, en moet zijn best doen, maar zelfs in een van de meest gelijke regio’s ter wereld, is er nog werk.
Nog een kleine aanvulling: als je de spreiding van jongens en meisjes bekijkt, dan zie je dat de spreiding van jongens breder gaat dan deze bij meisjes. Bij de best-presterenden ga je ook vaker jongens vinden.

DUURZAAM ONDERWIJS

Presteren jongens beter voor wiskunde en meisjes beter voor taal? Halen meisjes betere schoolresultaten dan jongens? In zijn recente boek Diversities in education (2017) baseert David Mitchell zich op een resem meta-analyses van wetenschappelijke studies om een stand van zaken op te maken en aanbevelingen te doen rond hoe scholen (nog) beter met de verschillen tussen jongens en meisjes kunnen omgaan.

Is er een genderkloof? Qua leerprestaties en leerwinst in specifieke domeinen van het curriculum stelt Mitchell vast dat de verschillen tussen de geslachten, als die er al zijn, klein zijn. Zo blijken in een aantal meta-analyses jongens gemiddeld iets beter te presteren voor wiskunde en ruimtelijke oriëntatieproeven en doen meisjes het vaak iets beter voor taal. Dat mag echter geen aanleiding vormen tot stereotiepe zwart-wit beelden: de verschillen tussen meisjes onderling (en ook tussen jongens onderling) zijn immers veel groter dan de verschillen tussen meisjes en jongens. Met andere…

View original post 933 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.