Ongelijkheid op school neemt toe in volwassen leven

In gesprekken over hervormingen van onderwijs, is ongelijkheid vaak een centraal thema. Maar hoe zit het met ongelijkheid als onderwijs eenmaal voorbij is? En wat is de link met ongelijkheid in onderwijs? Het is een vraag die een nieuwe working paper van de OESO probeert te beantwoorden door PISA te linken aan de volwassen versie PIAAC, waarin men de situatie op 15 jaar vergeleek met de situatie op 27.

Wat blijkt? In de meeste landen vergroot de kloof voor de zwakste SES-leerlingen. Ook zijn verschillen tussen jongens en meisjes in die groep het grootst, alhoewel dit kan verschillen naargelang het onderwerp dat je bekijkt.

Maar specifiek rond de ongelijkheid valt het volgende op:

Further education and participation in the labour market are crucial for acquiring skills after compulsory schooling. But socio-economically disadvantaged young people are considerably less likely than their more advantaged peers to attend post-secondary education and training, and are more likely to drop out of education without a secondary level qualification. They are also more likely to be unemployed or out of the labour force and to work in jobs that require little advanced, on-the-job training or practice of higher-order thinking skills.

En daardoor neemt de ongelijkheid mogelijk verder toe.

Abstract van het onderzoek:

This paper uses data from PISA and the OECD Survey of Adult Skills (PIAAC) to examine the evolution of socio-economic and gender disparities in literacy and numeracy proficiency between the ages of 15 and 27 in the sample of countries that took part in both studies. Socio-economic disparities are exacerbated between the age of 15 and 27 and the socio-economic gap in proficiency widens, particularly among low-achievers. Gender disparities in literacy at age 15 are marked across the performance spectrum but are particularly wide among low-performers. However, by age 24 there is no difference in the literacy proficiency of males and females. The gender gap in numeracy at age 15 is quantitatively small when compared with the gap in literacy, although it is more pronounced among high achievers. The paper canvasses possible explanations for the trends observed and discusses implications for policy and practice, including the extent to which the lack of an established link between PISA and PIAAC limits the analytical value of the two studies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s