Stel je best wel of geen vragen voor je een video toont in de klas?

Het is iets wat wij onze studenten vaak meegeven: richt de aandacht van je leerlingen als je een tekst of een video in de klas geeft. Zowel BPS Digest als Daniel Willingham berichten nu over het zelfde onderzoek naar ‘prequestions’, het stellen van vragen vooraf leerlingen een video moeten bekijken. In een RCT (randomized controlled trial, een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep) met 85 deelnemers blijkt nu dat de groep die 6 van dergelijke vragen kreeg voor ze een video moesten bekijken, zowel de vragen die ze al kregen vooraf beter beantwoorden na de video, maar ook de 6 nieuwe vragen beter beantwoordden dan de leerlingen uit de groep die geen ‘prequestions’ kregen.

Interessant is te merken dat Christian Jarrett van BPS Digest enthousiaster is dan Dan Willingham over dit resultaat. De laatste kijkt namelijk ook naar andere onderzoeken en waarschuwt toch dat eerder onderzoek (o.a. Pressley et al, 1990) toonde dat de aandacht richten via vragen vooraf er voor kan zorgen dat enkel die zaken opgemerkt worden waar je de aandacht op richtte.

Abstract van het onderzoek:

Asking students questions before they learn something has been shown to enhance memory for that information. Studies demonstrating this prequestion effect in reading tasks have shown that such prequestions may not enhance—and could even impair—learning of information that was not prequestioned, possibly due to learners’ tendencies to selectively process the prequestioned information at the expense of non-prequestioned information. The current study explored the effects of prequestions on learning from videos, where such a selective processing strategy would be less likely to occur. Participants viewed an educational video and either answered prequestions prior to viewing each of three segments (Prequestion Group) or viewed the same video without answering prequestions (Control Group). A later test revealed a significant advantage for the Prequestion Group over the Control Group, and this pertained to both prequestioned and non-prequestioned information. Thus, prequestions appear to confer both specific and general benefits on video-based learning.

 

Een gedachte over “Stel je best wel of geen vragen voor je een video toont in de klas?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.